DVD ve Blu-ray gibi optik disklerin geleceği var mı? Optik diskler Blu-ray ile ölecek mi?

Yakın geçmişin en önemli depolama birimi olan optik diskler için halen bir gelecek var mı? Yoksa Blu-ray, son optik disk teknolojisi olmaya mahkum mu?

Blu-ray son optik disk mi? Optik disklerin geleceği var mı?

Dijital oyun platformları ve akış hizmetlerinin yükselişi ile beraber CD, DVD ve Blu-ray gibi optik disklerin önemi azalmış gibi görünüyor. Bu da, Blu-ray disklerin karşılaşacağımız son optik format olup olmayacağı sorusunu beraberinde getiriyor.

2019'da Samsung, Blu-ray oynatıcılarının üretimini durdurdu ve zaman geçtikçe yeni bir oynatıcı bulmak zorlaşıyor. Ayrıca artık çok az masaüstü bilgisayar veya dizüstü bilgisayar optik sürücüye sahip olarak satılıyor. Bu nedenle, içerik oynatmak için bir Blu-ray disk koleksiyonunuz varsa, artık fazla seçeneğiniz bulunmuyor.

Konsollar için optik disklerin önemi

Tabii ki Xbox veya PlayStation konsolları için optik diskler halen öne çıkan seçenekler arasında bulunuyor. Blu-ray diskler konsol video oyunları için standart format olduğundan, en azından bu konsollar önemlerini koruduğu sürece üretimde kalacak gibi gözüküyor. Fakat bu alanda da dijital indirmelerin giderek daha fazla ön plana çıktığı unutulmamalı.

Tekil disk oynatıcıları önemlerini kaybetmiş olsa da, Blu-ray filmler üretilmeye devam ediyor. Film meraklılarının evde izlemek için bir gecede kaybolmayacak bir filmin bir kopyasına sahip olmasının önde gelen yolu olarak öne çıkıyorlar. Çoğu ana akım filmi muhtemelen mevcut akış hizmetlerinden birinde bulabilirken, daha az popüler filmler yalnızca dijital satın alma yoluyla veya disk üzerinde bulunabiliyor. Dijital satın alımlar, sunucular bir noktada çevrimdışına alınabileceğinden koleksiyonlarınızı saklamak için en iyi seçenek değil. Örneğin Sony, Temmuz 2022'de insanların PlayStation Store'dan satın aldığı birkaç filmin lisans anlaşmaları nedeniyle kaldırılacağını duyurmuştu.

Ayrıca 2015 yılında UHD 4K Blu-ray disklerin piyasaya sürülmesiyle Blu-ray teknolojisine bir güncelleme yapıldığını da unutmamak gerekiyor. Şu anda, en büyük kapasiteli Blu-ray disk 128 GB kapasiteye sahip.

En ucuz depolama seçeneği halen Blu-ray

Blu-ray diskler, GB başına en ucuz depolama seçeneklerinden biri. Yaklaşık olarak en uygun fiyatlı sabit sürücü depolamasına eşit, ancak mekanik karmaşıklık ve arıza oranlarına sahip değil.

Katı hal sürücü (SSD) teknolojisi küçük ve pahalı kaldığı ve internet bağlantı hızları bir diskten bir şey yüklemekten çok daha yavaş olduğu sürece, Blu-ray disklerin modasının geçmeyeceği ve depolama alanında hala önemli bir role sahip olacağı söylenebilir.

Blu-ray'in yerini HVD alacaktı; olmadı

Ayrıca HVD veya Holografik Çok Yönlü Disk olarak bilinen bir disk, Blu-ray’in yerini alacak teknoloji olarak görülüyordu ve 6 TB'a kadar kapasite sunuyordu. Bu, 2010 yılına kadar geliştirme aşamasındaydı, ancak piyasa koşulları ve HVD teknolojisini geliştirmekten sorumlu şirketin nihai iflası projeye son verdi.

Bu ticari halef hiçbir zaman gerçek bir ürüne dönüşmemiş olsa da, bu kimsenin daha gelişmiş optik diskler üzerinde çalışmadığı anlamına gelmiyor. Optik diskler, doğru malzemeden yapıldıklarında, teorik olarak bir yüzyıldan fazla dayanabilir. Bu onları arşiv ve koleksiyon amaçları için oldukça kullanışlı hale getiriyor. 2018'de bilim insanları, teorik ömrü 600 yıl olan 10 TB'lık bir optik disk geliştirdiklerini duyurdular. Ancak henüz bunu gerçek bir ürün olarak görebilmiş değiliz.

Blu-ray'i geliştiren Sony, 2020'de üçüncü nesil optik depolama sistemini duyurdu. Bu sunucu tabanlı optik aygıtlar, her biri 5,5 TB depolayan ve 3 Gb/sn'ye kadar okuma hızları ve 1,5 Gb/sn'ye kadar yazma hızları sunan disk kartuşları kullanıyordu.

Blu-ray "yalnızca" gigabit fiber kadar hızlı olsa da, medya boyutu da sabit durmuyor. Gelecekte bir noktada, 8K film medyası kullanılabilir hale gelecek ve bu, 4K'ya kıyasla dört kat daha fazla çözünürlük anlamına geliyor. 4K’nın da 1080p çekimin dört katı olduğu düşünülürse, bu içeriği yayınlamak oldukça zorlu bir iş olacak ve yerel bir sürücüye indirmek günümüzdeki hızlarla uzun sürecektir.

Video oyunları da boyut olarak büyüyor ve bir oyunu birden fazla diske göndermek mümkün olsa da, çok daha hızlı okuma hızlarına sahip yeni bir optik medya standardı, bir oyunun SSD'ye yalnızca kısmen yüklenmesini ve ardından siz oynarken oyunun sonraki bölümlerini arka planda hızla yüklemeyi mümkün kılabilir.

Optik diskler yaşayacak mı, ölecek mi?

Kısacası biz, optik disklerin gelecekte hala bir rolü olduğunu düşünüyoruz. Ama bu da birkaç önemli faktöre bağlı.

İlk olarak, birisinin alternatiflere göre çok net faydalar sunan ve yatırımcıları cezbedecek bir disk geliştirmesi gerekecek. İkincisi, tamamen dijital içeriğin geleceğine olan güven ve mevcut ilginin zirvesinden aşağı inmesi. İçeriğe ve hizmet kesintilerine erişimi kaybetmek, insanların çevrimdışı disklerin olmadığı bir dünyaya tam olarak yatırım yapma konusunda tekrar düşünmelerine neden olabilir.

Üçüncüsü ise, katı hal bellek cihazları ile karşılaştırıldığında disklerin çok daha ucuz olmaya devam etmesi gerekiyor.