Kuantum bilgisayarlar için büyük buluş: Bir milyara yakın Blu-Ray diski değerinde veri, inanılmaz derecede küçük 2 inçlik bir form içerisinde depolanabilir

Kuantum bilişim için elmas devre levhaları devrimi: Bir milyara yakın Blu-Ray diski değerinde veri, inanılmaz derecede küçük 2 inçlik bir form içerisinde depolanabilir!

Kuantum depolamada devrim: 1 milyar Blu-Ray diski 2 inç içine sığdırıyorlar

Bir Japon kuyumculuk firması, akademik araştırmacılarla birlikte çalışarak, gelecekte kuantum bilgisayarlarda kullanılabilecek 2 inçlik (beş santimetre) elmas devre levhaları oluşturmak için yeni bir üretim yöntemi geliştirdi.

Adamant Namiki Precision Jewelry, kuantum bilişimde kullanılabilecek kadar saf olan yeni “Kenzan Elmaslarını” oluşturmak için Kyushu'daki Saga Üniversitesi ile işbirliği yaptı. Gerekli saflığa sahip elmas levhalar mevcut olsa da, 4 mm kareden büyük olmadıkları için şu ana kadar kuantum bilişim uygulamalarında kullanılmak için çok küçüklerdi.

Adamant Namiki tarafından yayınlanan bir basın açıklamasına göre, 2 inçlik elmas levhaları oluşturma girişimleri, daha yüksek seviyelerde nitrojen safsızlıkları olması nedeniyle başarısız olmuştu. Japon mücevher firması, daha az safsızlıkla büyük elmas levhalar geliştirmeyi mümkün kılan yeni bir teknik geliştirdi.

Adamant Namiki ve Saga Üniversitesi'nin yeni tekniği, elmas mikro iğneli tohumlama kullanmak yerine, "adım akışlı büyüme" ilkesini kullanarak bir iridyum filmle kaplanmış safir bir alt katman üzerinde elmas levhalar yetiştiriyor. Bu yeni tekniğin kullandığı alt katmanlar ve kademeli yapı, elmasların soğuma sırasında herhangi bir gerilim çatlağı olmadan yüksek sıcaklıklar ve basınç kullanılarak büyütülmesine olanak tanırken aynı zamanda nitrojen emilimini de en aza indiriyor.

Geleneksel bilgisayarlar silikon çiplerden yapılmış işlemcileri kullanırken, araştırmacılar, dünyadaki en sert malzeme ve aynı zamanda iyi bir ısı iletkeni olduğu için silikonun yerine elmaslarla deneyler yapıyor. Adamant Namiki'nin Kenzan Elmasları, boyutları ve düşük nitrojen yapısı sayesinde kuantum depolama uygulamaları için kullanılabilecek gibi gözüküyor. Kuantum depolama için firmanın yeni elmas plakalarından birini kullanarak, bir milyara yakın Blu-Ray diski değerinde veri, inanılmaz derecede küçük 2 inçlik bir form içerisinde depolanabilir.

Adamant Namiki, Kenzan Diamond levhalarını gelecek yıl ticari olarak satışa sunmayı planladığını açıklamış olsa da, firma daha da fazla veri tutabilecek 4 inçlik elmas levhalar geliştirmek için şimdiden çalışmalarını başlattığını söylüyor.