Dünya'nın en hızlı koşan robotu unvanı el değiştirdi: İşte yeni "hız rekortmeni robot" Cassie

Cassie isimli iki ayaklı bir robot, Dünya'nın en hızlı koşan robotu olarak tarihe geçti. Peki ama Cassie ne kadar hızlıydı?

Dünya'nın en hızlı koşan robotu artık o

Oregon Eyalet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından üretilen bir robot, iki ayaklı bir robot tarafından en hızlı 100 metrelik sprint koşusu için yeni bir dünya rekoru kırdı.

Savunma Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı'ndan (DARPA) 1 milyon dolarlık bir hibe kullanılarak geliştirilen Cassie isimli robot, yeni bir robot kara hız rekoru elde etmek amacıyla devekuşu gibi bükülmek için tasarlanmış dizlerini kullandı. Makine öğrenimini kullanan robot, paralelleştirme adı verilen bir bilgisayar tekniğini kullanarak aynı anda birçok eğitim deneyiminden geçerek bir haftaya sıkıştırılmış bir simülasyon ortamında bir yıla eşdeğer bir eğitim aldı.

Ekip, dayanıklılık üzerine odaklanarak Cassie'yi uzun mesafeler için optimize ediyordu, ancak robotun en yüksek hızının ne olduğunu merak etmeye başladılar. Yapılan ince ayarın ardından, 100 metrelik koşuda 24.73 saniye ile dünyanın en hızlı iki ayaklı robotu oldu.

Dünya rekoru girişimine öncülük eden yüksek lisans öğrencisi Devin Crowley yaptığı açıklamada “Cassie farklı yürüyüşlerden oluşan bir spektrum sergileyebilir, ancak hız için uzmanlaştıkça merak etmeye başladık, hangi yürüyüşlerin her hızda en verimli olduğunu...” dedi ve devam etti: “Bu, Cassie'nin ilk optimize edilmiş koşu yürüyüşünü sağladı ve insan biyomekaniğine çarpıcı biçimde benzeyen davranışlarla sonuçlandı.

Cassie, nereye gittiğini gösterecek bir kamera veya harici sensör olmadan etkili bir şekilde kör çalışıyor. Ancak işin zor yanı robotun koşuya başlaması ve durdurulması olarak belirtiliyor.

Yapay zeka profesörü Alan Fern, "Başlamak ve ayakta bir konumda durmak, kalkış ve inişin bir uçağı uçurmaktan daha zor olmasına benzer şekilde, koşma bölümünden daha zordur" dedi ve devam etti: "Bu 100 metrelik sonuç, mekanik donanım tasarımı ile bu donanımın kontrolü için gelişmiş yapay zeka arasındaki derin bir işbirliği ile elde edildi."

Sorun, robotu kontrol eden sinir ağının hız için özelleşmiş olması ve onu bağımsız bir konumdan başlatamamasıydı. Sorunu çözmek için ekip, robotu hareketsiz hale getirebilecek ikinci bir sinir ağı oluşturdu, daha sonra sprint sırasında robotun ikisi arasında geçişini kontrol etti.

Guinness Dünya Rekorları ise, bunun "robot hareketinde ve gerçek dünya kabiliyetinde somut bir kilometre taşı" olduğunu söyledi.