Orta tuşunuz yoksa bu eklentileri kullanın!

Laptop'unuzun touchpad'i "orta tuşa" sahip olmayabilir... Ama eklentiler, ona üçüncü tuşu veriyor!

Orta tuşunuz yoksa...

Farenin orta tuşu, yani fare çarkının üzerine basarak kullandığımız tuş, çok bilinmese de bilgisayarımızdaki en faydalı tuşlardan bir tanesi. Web tarayıcılarında bağlantıları yeni sekmede açmaya yarayan orta tuş, Linux'un terminalinde kopyalayıp yapıştırma işlevlerinde kullanılıyor.

Peki laptop kullanıyorsanız ve ona bir fare bağlamıyorsanız ne olacak? Her laptop'ın touchpad'i, üç düğmeyle gelmiyor. Ancak web tarayıcınızda yeni sekme açmak için CTRL+Sol tıklama kısayolunu da kullanabilirsiniz. Farenizin iki düğmesini orta düğme olarak kullanmanızı sağlayacak birçok yöntem de var. Bazı laptop'lar, bunu kendiliğinden destekliyorlar (Denetim Masası'ndaki touchpad ayarlarına göz atın).

Aşağıdaki eklentiler ise orta tıklamayı web tarayıcınızda kullanmanızı kolaylaştırıyor. Bu eklentiler sayesinde bir bağlantıya sol düğmeyle uzun tıkladığınızda, yeni bir sekme açılıyor:

Chrome - LongClick New Tab

Firefox - QuickTab

Opera - Open With Long-Click

Üç eklenti de benzer biçimde çalışıyor: sol tuşu bir bağlantının üzerinde basılı 0,5 - 1 saniye basılı tuttuğunuzda, bu bağlantıyı yeni bir sekmede açmış oluyorsunuz. Bu çözüm eklenti tabanlı olduğundan, herhangi bir işletim sisteminde çalışıyor.

Okuyucu Yorumları