OS X 10.11 El Capitan, Windows 10 karşısında!

Microsoft ve Apple'ın en yeni işletim sistemlerinin yeniliklerini karşılaştırdık!

El Capitan vs Windows 10

Apple, yenilediği işletim sistemi OS X 10.11 "El Capitan"ı WWDC'de göstermişti. Yeni sürüm, tahmin edildiği gibi küçük geliştirmelerle gelmekte ve kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi amaçlamaktaydı. Önümüzdeki ayın sonunda çıkacak olan Windows 10 ise bir dizi önemli yenilikle geliyor. Her iki işletim sisteminin de OS X 10.10 veya Windows 7 / 8 sahiplerine ücretsiz dağıtılacağı biliniyor.

Bu yazımızdaysa El Capitan'ın yeni işlevlerini Windows 10'un yenilikleriyle karşılaştıracağız.

Safari'de sekmeleri sabitleme

El Capitan'da ortaya çıkan önemli özelliklerden biri olan sekme sabitleme, şu anki Safari'nin eskimekte olan yer imi sistemi için iyi bir geliştirme olacak.

Windows 10'da Internet Explorer'ın yerini alan Microsoft Edge ise IE'nin kötü ününü dağıtmayı amaçlayan, yepyeni bir web tarayıcısı. Geliştirilme aşamasında olduğundan Edge hakkında bildiklerimiz halen kısıtlı, ancak sekme sabitleme özelliği muhtemelen tarayıcıda bulunmuyor. Ancak Edge'i sıkça güncellemeyi planlayan Microsoft'un bu özelliği yakın gelecekte "ödünç almaması" için bir neden yok.

Ekranı ikiye bölme

Ekranı ikiye bölme

OS X'in en önemli yenilikleri, Microsoft'un zaten güçlü olduğu pencere yönetimi alanında. Apple'ın etkinliğini takip edenler, Apple'ın ekranı ikiye bölmeye yarayan yeni "Split View" işlevinin Windows'taki "snap" işlevine çok benzediğini fark etmişlerdir. OS X'te pencereleri ekranın yan tarafına sürükleyerek onu ekranın yarısını kaplayacak boyuta getirmeniz mümkün oluyor.

Windows 10'da ise Apple'ın Mission Control'ünü andıran yeni bir çoklu masaüstü modu var.

Bu arada Apple'ın pencereleri ve uygulamaları yönetmeyi kolaylaştıran, daha temiz bir Mission Control aracı sunduğunu söyleyelim.

Daha iyi Notes uygulaması

Microsoft'un OneNote'u Windows'un önemli parçalarından biri haline gelmiş durumda. Yetenekleriyle neredeyse "mini Word" ünvanını hak eden araç, Apple tarafında kendisine Notes ile karşılık buluyor. El Capitan'daki Notes uygulaması artık resimleri, videoları, bağlantıları, onay listelerini ve fazlasını notlara eklemenize izin veriyor.

Mac için Metal

Daha hızlı GPU işlemesine olanak tanıyan Metal'in Mac'e gelmesi, OS X'in güçlü bir oyun platformu olmasını sağlayacak. Windows 10 ise Windows 8'de olmayan Windows 7 özelliklerini (özellikle masaüstü modu) işletim sistemine getirerek oyun tutkunlarının ilgisini çekmek isteyecek.

Daha iyi Spotlight aramaları

Apple, bilgisayarınızda yapacağınız aramaları kolaylaştırmak üzere sunduğu "doğal" arama işlevi örneğin "geçen ay Apple hakkında yazdığım metinler" şeklinde aramalar yapmanıza izin veriyor. Hava durumu, hisse senetleri için aramalar gerçekleştirmeniz de mümkün.

Windows 10'un arama işleviyse Cortana ile güçleniyor. Cortana'ya anlaşılması zor dosya isimlerini söyleyip arama yapmanız belki mümkün olmayacak, ancak yine de böyle bir işlevin sunulması hoş.

Okuyucu Yorumları