"Özgürlük savunucusu" Elon Musk, sorularını beğenmediği gazeteciyi işten attı

Elon Musk'ın bir süre önce güzel bir teklifle CNN'den ayrılıp X'e geçmesini sağladığı ünlü gazeteci Don Lemon, Musk ile yaptığı canlı röportajdan sonra X'ten kovuldu.

Elon Musk, sorularını beğenmediği gazeteciyi işten attı

Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra platformda sansürü kaldıracağını ve özgür ifadeye yer vereceğini sık sık vurgulamıştı. Zira Twitter'ın patronları söylemlerini beğenmediği ABD Başkanı Donald Trump'ın hesabını kapamış ve "aynı siyasi görüşe sahip olmadıkları için" ABD Başkanını sansürlemişlerdi.

Bunun üzerine Musk, 40 milyon dolardan fazla para vererek Twitter'ı satın almış ve platformda artık sansür olmayacağını vurgulamıştı. Gerçi Musk da bu sefer "abonelik ücreti ödemeyenlerin" paylaşımlarının çok daha az görüleceği bir algoritmayla, Twitter'ı sadece parası olanların sesini duyurabileceği bir platforma dönüştürmeyi başardı.

Fakat asıl terslik, geçtiğimiz günlerde X'te yayınlanan canlı röportajdan sonra ortaya çıktı.

Putin röportajı ABD'yi şok etti

Elon Musk, CNN'den ve FOX'tan iki popüler gazeteciyi işlerinden ayrılıp X için haberler yapmaya ikna eden sözleşmeler imzalamıştı. Bu iki ünlü gazeteciden biri Tycjer Carlson'dı ve X'e geçer geçmez Rusya'ya gidip Musk'ın büyük sempati beslediği Putin ile röportaj yaparak, Putin'i düşman olarak gören ABD halkını şaşkına uğratmıştı. Putin'in açıklamalarını X üzerinden sansürsüz olarak izleyen ABD halkı, Rusya'da süper marketlerin bomboş olmadığını, halkın açlıktan kırılmadığını, ülkenin zengin ve refah bir şekilde yaşamına devam ettiğini, Putin'in NATO'ya girmek istediğini ama ABD Başkanı Clinton'un "bize düşman lazım, sizi alamayız" dediğini duyunca uzay-zaman-algıları tepetaklak olmuştu.

Sorular rahatsız etti, gazeteciyi kovdu

Ardından CNN'den X'e geçen Don Lemon, kısa süre önce Elon Musk'la canlı bir söyleşi gerçekleştirdi. Ancak söyleşi boyunca Musk'ı çok sıkıştıran Lemon, Musk'a duymaktan hoşlanmadığı sorular sordu. "Sakinleştirici maddeler aldığınızı Sermaye Piyasası Kurulu biliyor mu? Şirketinizin hissedarları bu gerçeğe ne tepki verirlerdi?" gibi sorularla Musk'ı terleten Lemon'ın söyleşinden hemen sonra, işten atıldığı anlaşıldı.

Musk neden bu kadar sinirlendi?

Musk'ın özelikle bu "sakinleştirici" madde konusunda çok hassas olduğu ve daha önce Tesla yönetim kurulu ve hatta SEC ile bu yüzden çok ciddi sorun yaşadığı, on milyarlarca dolarlık cezalarla yüz yüze kaldığı, NASA ve ABD ordusu ile yaptığı yüzlerce milyar dolarlık sözleşmelerde bu yüzden sorunlar çıktığı biliniyordu. Kısacası Don Lemon canlı yayında Musk'a çok sert bir tekme attı.

Görüldüğü üzere, dünyada herkesin ağzından düşürmediği "ifade özgürlüğü" sadece patronların/liderlerin keyfini bozmadığınız sürece mümkün. Bakalım, Elon Musk bu haberin yayılmasıyla nasıl bir tepki alacak zira Musk'ı hedef alan ABD Demokratları bu haberin peşini bırakmayacak gibi görünüyor.