Paniğe kapılıp bu gereksiz uygulamaları indirmeyin!

Teknoloji dünyasında yaşanan büyük hack'ler sizi fazla telaşlandırmasın, çünkü bunu da kötüye kullananlar var!

WannaCry uyanıklarına dikkat!

Muhtemelen WannaCry adını son haftalarda birçok defa duydunuz. Bu fidye yazılımı tıbbi bilgisayar sistemlerini, büyük işletme veri tabanlarını ve daha pek çok platformu etkilemiş durumda. Ancak henüz bu yazılım Android telefonları etkilemiyor ve bu yüzden telefonunuzu WannaCry'dan koruduğunu iddia eden uygulamaları indirmenize gerek yok

Etkilediği elektronik cihazları istenilen para ödenene kadar devre dışı bırakan zararlılara "fidye yazılımı" deniyor. Hacker'lar genellikle ödemenin Bitcoin üzerinden yapılmasını istiyorlar ve eğer zamanında ödeme yapmazsanız hacker'lar önemli bilgilerinizi silebiliyorlar.

Ancak Android'li telefonunuz için şimdilik bu konuda endişe etmeniz gereken bir şey bulunmuyor. Bu yazının yazıldığı sırada ransomware'in Android işletim sistemini etkilediği bir olay rapor edilmiş değil.

Buna rağmen Google Play Store üzerinde yapılan küçük bir WannaCry araması, pek çok uygulamanın telefonunuzu bu yazılıma karşı koruma iddiasında bulunduğunu göstermekteydi.

Bu uygulamaların tamamı hiçbir şey yapmayan uygulamalardı ve neyse ki pek çoğu Play Store üzerinden Google yada geliştiricileri tarafından kaldırılmış durumda. Ancak bu durumun, sinsi geliştiricilerin teknoloji paniği anlarından faydalanmaya çalıştıkları son senaryo olmayacağından emin olabilirsiniz.

Araştırmacı Frenando Ruiz'in güvenlik blogger'ı Graham Cluley ile yaptığı görüşmede dikkat çektiği bir uygulama WannaCry Ransomware Protection idi. Ruiz'in söylediğine göre "bu uygulamanın tek işlevi, birkaç 'ad kütüphanesinin' varlığını bulan tekrar paketlenmiş bir tarayıcı" idi.

Ruiz'in belirttiği üzere bu büyük bir risk değil ancak yine de kendisi, telefonunuza indirmek isteyeceğiniz bir uygulama değil. Bu tür uygulamalar yanlış bir uyarı mesajı ile kullanıcıların uygulama içerisindeki reklamlara tıklamalarını sağlamaya çalışması mümkün.

Google Play Store üzerindeki tüm WannaCry uygulamalarının tehlikeli olup olmadığı belli değil ancak ransomware'in Android üzerinde yer almadığı düşünülürse, bu uygulamaların amaçları rahatlıkla sorgulanabilir.

Play Store üzerindeki yorumlar kolaylıkla sahte olabilmekte ancak eğer indirmeye çalıştığınız şeyin şüpheli olduğunu düşünüyorsanız, başka birinin zaten kurban olarak negatif bir yorum bırakmış olması mümkün. Bu yüzden de özellikle negatif yorumların dikkatle incelenmesi oldukça önemli.

Bu tür uygulamaları indirmek söz konusu olduğunda hepimizin potansiyel bir av olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bir uygulamayı sadece denemek oldukça kolay. Ancak bunun sonucunda kendimizi daha öncesinden daha da güvensiz hale getirme ihtimalimiz de var.

Okuyucu Yorumları