Pentium ve Celeron markaları, Intel 300 ile birlikte tamamen ortadan kaybolabilir

Çok uzun zamandır hayatımızda olan Pentium ve Celeron işlemciler, Intel 300 markası ile birlikte sonsuza kadar tarihe gömülebilir.

Intel 300 işlemciler, Pentium ve Celeron markalarını tamamen yok edebilir

Eğer Intel’in giriş seviyesi işlemcilerini bir süredir takip etmiyorsanız hatırlatalım: Şirket geçtiğimiz yıl mobil çipleri için “Pentium” ve “Celeron” markalarını kaldıracağını duyurdu. 2023 yılındaki Intel dizüstü bilgisayar serileri herhangi bir Pentium ve Celeron SKU’su içermediğinden dolayı, bu kararın etkin olarak yürürlükte olduğu söylenebilir. Ancak masaüstü serisi, en azından 12. nesil Alder Lake serisine kadar Pentium ve Celeron markalı parçaları içeriyordu.

Ancak, Twitter kullanıcısı ve sızıntı kaynağı chi11edog’un söylediğine göre yakında bu durum değişebilir. Bildirilene göre, Intel’in çift çekirdekli bir işlemciye hazırlık olarak yeni “Intel 300” markası üzerinde çalıştığı görülüyor. Sızıntı, bu çift çekirdekli ürünün sıfır verimlilik çekirdeğine (E çekirdeği) sahip iki performans çekirdeği (P çekirdeği) olacağını öne sürüyor. P çekirdekleri, hiper iş parçacıkları (SMT veya eşzamanlı çoklu iş parçacığı) ile toplam dört iş parçacığına sahip olacak. Görünüşe göre P çekirdeği, 46W'lık bir güç zarfı içinde 3.9GHz’lik bir temel frekansa sahip.

Yeni adlandırmanın yanı sıra, bu ürün, Intel’in mobil ürünlerinin aksine giriş seviyesi masaüstü çiplerinde herhangi bir E-çekirdek sunmama eğilimini sürdüreceği anlamına geliyor. Örneğin, Pentium Gold G7400 2P + 0E çekirdek parçasına sahipken, Pentium Gold G8500 mobil işlemci 1P + 4E konfigürasyonunu temel alıyor.

Intel, hibrit tasarımın, en azından masaüstü bilgisayarlarda bu kadar düşük çekirdekli parçalar için makul olmayan bir uğraş olduğunu düşünüyor olabilir. Son zamanlarda yapılan bazı testler, Intel’in hibrit parçalarının bazı eski tasarımlar kadar hızlı ve duyarlı olmadığını gösterdi. İlginç bir şekilde, bu yaklaşan Intel 300 CPU gibi hibrit olmayan parçalar Windows 11 çalıştırırken daha da kötü olabilir.