Perseverance'ın topladığı veriler, sesin Mars'ta Dünya'dan çok daha yavaş hareket ettiğini gösteriyor

NASA'nın Perseverance keşif aracının verileri sayesinde artık, seslerin Mars'ta Dünya'ya göre daha yavaş hareket ettiğini biliyoruz.

Sesler, Mars'ta çok daha yavaş hareket ediyormuş

NASA'nın Perseverance keşif aracı bir yıldan uzun bir süre önce Mars'a indiğinden beri mikrofonlarını, sert rüzgarları ve atmosferi kesen Ingenuity’nin uğultusu da dahil olmak üzere Kızıl Gezegenin seslerini yakalamak için kullandı. Ve şimdi bu kayıtlar, bilim adamlarının sesin Mars'ta Dünya'dakinden farklı bir şekilde yayıldığını keşfetmelerine yardımcı oluyor.

Nature dergisinde geçtiğimiz hafta yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, Kızıl Gezegen Mars'ın ince karbondioksit atmosferinin sesin Mars'ta daha yavaş hareket etmesine neden olduğunu ve bir sesin perdesinin hızını daha fazla etkilediğini belirlediklerini yazdı. Ses, Dünya'da tipik olarak saatte 1.225 km hızla hareket ediyor. Ancak bilim insanları, Mars'ta alçak perdeli sesin saatte yaklaşık 865 km hızla gittiğini, yüksek perdeli seslerin ise saatte yaklaşık 900 km hızla hareket ettiğini belirlediler.

Bu, Mars'ı ziyaret ederseniz, sesleri biraz daha geç duyacağınız anlamına geliyor. Çalışmanın baş yazarı Sylvestre Maurice, Fransa'nın AFP haber ajansına söylediği üzere "Dünya'da bir orkestradan gelen sesler ister alçak ister yüksek olsun aynı hızda size ulaşır. Ancak Mars'ta, sahneden biraz uzaktaysanız büyük bir gecikme olacağını düşünebilirsiniz."

Ayrıca gezegenin ince atmosferi nedeniyle sesler daha kısa bir mesafe taşınıyor. Dünya'da sesler yaklaşık 65 metrede kaybolmaya başlarken, Mars'ta sesler sadece 4 metre sonra zayıflamaya başlıyor. Bu da, sizden sadece 5 metre uzaktaki biriyle konuşmayı zorlaştırıyor.

Mars'ta kuşlar ve okyanus dalgaları gibi şeylerin nasıl ses çıkaracağını duymak istiyorsanız, aşağıdaki video size yardımcı olacaktır...