PES 2011 ve FIFA 2011 karşı karşıya!

Futbol oyunu denildiğinde akla gelen iki isim var: PES ve FIFA. Peki bu yıl hangisi daha iyi?

PES 2011 vs FIFA 2011

Futbol takımlarına sadık taraftarlar ve hatta oyunlarına sadık oyuncular ilginç bir manzara oluşturuyor.

Bununla birlikte 2 rakip futbol oyunu, objektif olarak bakıldığında dönem dönem birbirlerine karşın üstünlükler sağlayabiliyor. İşte oyuncular da bu durumu açıkça gördüklerinde, takım değiştirmeseler de oyun değiştirmekten çekinmiyorlar. Konami'nin Pro Evolution Soccer'ı ve EA'nın Fifa serisi her yıl mutlaka karşı karşıya geliyor.

Savaş PC, Xbox 360 ve PlayStation 3 üzerinde devam ediyor. Geçtiğimiz yılın FIFA'sında gerçekçilik öndeydi ve PES daha arcade görünüyordu. Bakalım bu yıl neler değişmiş...

PES 2011 grafikler ve animasyonlar

PES 2011 grafikler ve animasyonlar
Yakın kamera açıları etkileyici

PES 2011 grafik açısından oldukça gelişmiş durumda. Kamera açısı harekete daha yakın, hareketler daha akıcı ve insansı görünüyor.

Gelişmiş yüz ve oyuncu animasyonları sayesinde önceki sürümlere göre çok daha gerçekçi görünüyor. Futbolcuları kolayca tanımak mümkün; özellikle Lionel Messi dikkat çekiyor.

Ancak oyun motoru o kadar da iyi değil. Futbolcular yüzey üzerinde kayar gibi görünüyor. Zaman içerisinde rafine olması ve gelecek sene bizleri daha da şaşırtması mümkün.

FIFA 2011 grafikler ve animasyonlar

FIFA 2011 grafikler ve animasyonlar
Grafiklerde büyük değişim yok

FIFA 11'in oyun motoru değişmiyor, grafikler de bir önceki oyuna bir hayli yakın.

Oyuna eklenen en önemli şeyler oyuncu karakterleri ve hareketin geliştirilmesi olmuş. Futbolcular gerçek maçlardaki, gerçek futbolculara daha benzer şekilde oynuyorlar.

Oyunun grafiklerini PES ile kıyaslayacak olursak, PES'in grafiklerinin daha gelişmişl olduğunu görüyoruz. Ancak bunda yakın kamera açısının da payı var. Animasyonlara daha uzaktan baktığımız FIFA, bizlere daha geniş bir görüş alanı sunuyor.

PES 2011 oynanış

PES 2011 oynanış
360 derece pas çok başarılı

Pro Evolution 2011 gerçekten oynanabilirlik açısından çok gelişmiş durumda.

Konami'nin 360 derece pas imkanı sunması inanılmaz bir esneklik sağlamış. Ancak hatalı pas vermek de daha kolay hale gelmiş. Rakipten top çalmak da elle daha fazla kontrol ve müdahale istiyor.

Öte yandan yapay zeka biraz daha yardımcı oluyor ve uygun adamlar, uygun pozisyonlara koşuyor. Kontrollerde ayarlanabilir yetenekler sayesinde pek çok şey başarmak mümkün.

Hakem kararları tartışmalıi kırmızı kart görmek çok kolay ve bol bol tartışma olacağına, pozisyonlara gelen kararlara itiraz edeceğinize emin olabilirsiniz.

FIFA 2011 oynanış

FIFA 2011 oynanış
Kolay değil ama gerçekçi

FIFA 11 pek de kolay değil, serbest vuruş kazanmak oldukça zor. Ancak uzaktan vurmak için alan bulmak daha kolay. Öte yandan penaltılar da daha kolay hale getirilmiş.

FIFA dengeli bir oyun olduğu için yapılan hatalarda oyuncu oyundan ziyade kendisini sorumlu hissedebiliyor. PES'teki hissiyat daha ziyade oyunla ya da hakemle kavga şeklinde vuku buluyor.

PES ile kıyaslamalı bakılacak olursa, PES daha yoğun dikkat istiyor ama FIFA da daha rahat ve gerçekçi bir oyun. Oyun sisteminin rafine edildiği ve ağırlığını koruduğu görülüyor.

Menajerlik ve online oyun

Menajerlik ve online oyun
FIFA 2010 son derece başarılı

Futbol oyunlarının en önemli parçalarından birisi de menajerliktir. EA bu konuda pek bir şey yapmamış ama Konami açık ara dersine çalışmış.

PES 2010'daki başarısız kart sisteminin aksine sürükle ve bırak taktik karatahtası var. Football Manager'a daha yakın bir yapıda maçı detaylı bir şekilde planlamak ve hatta 15'er dakikalık bölümlere ayırmak bile mümkün.

FIFA'da bazı isim değişiklikleriyle geçen seneki model devam ediyor. Ekstradan pro kaleci gibi eklentiler var. PES 2011 Copa Libertadores, UEFA Super COp ve online Master League seçenekleri sunuyor. Bu çeşitlilik çok güzel ancak online oyunun akıcılığı ve sıralama metodları FIFA'nın bariz üstünlüğünü gösteriyor.

Okuyucu Yorumları