Fiyat artışının hemen ardından, yeni ve daha hafif bir PlayStation 5 modeli de ortaya çıktı

PlayStation 5 bir kez daha kilo kaybetti: Fiyat artışı duyurusunun hemen ardından, yeni ve daha hafif bir PlayStation 5 modeli ortaya çıktı.

Fiyat artışının hemen ardından, yeni bir PlayStation 5 modeli de ortaya çıktı

PlayStation 5, 2020'deki tanıtımı sırasında sadece şimdiye kadar yapılmış en büyük oyun konsollarından biri değildi; aynı zamanda tüm özelliklere sahip Disc Edition (Disk sürücülü model) 4,5 kg ve Digital Edition (Dijital) 3,9 kg ile en ağırlarından biriydi. Ancak bugün, Press Start muhabirlerinin bildirdiğine göre, piyasaya sürülen emsallerinden yaklaşık yüzde 13 daha hafif olan yeni bir PS5 modeli piyasaya sürüldü. Bu "kilo kaybı", hemen öncesinde gelen zam haberleriyle aynı zamana denk geliyor.

Yeni PS5 modelleri (sırasıyla Disk ve Dijital sürümler için CFI-1202A ve B), 15 Eylül'de planlanan yayım tarihi ile hafta sonu bazı Japonya perakende satış sitelerinde görüldü. Ancak Press Start, yeni modellerin şu anda birçok Avustralya perakende mağazalarında raflarda olduğunu ve resmi ağırlıklarının Disc Edition için 3,9 kg ve Digital Edition için 3,4 kg olarak listeleyen kılavuzlar da dahil olmak üzere bildiriyor. Söylenilene göre, sistem kasasının boyutunda veya listelenen sistem özelliklerinde başka hiçbir değişiklik görünmüyor.

Oyun konsolu donanım üretimini takip edenler, bunun PS5 donanımının ilk revizyonu olmadığını hatırlayabilir. Ağustos 2021'de Avustralya'da ilk kez görülen CFI-11XX modelleri, Disk ve Dijital Sürümler için sırasıyla 4,2 kg ve 3,6 kg ağırlıklarıyla ortaya çıkmıştı. Yani, yeni modelin ağırlığı, daha önceki her iki modelden de daha hafif olacak.

Bir önceki model üzerinde yapılan testler, geçtiğimiz yıl yaşanan ağırlık azalmasının, konsolun ısı dağılımını iyileştiren daha küçük, yeniden tasarlanmış bir soğutucu sayesinde olduğunu göstermişti. En yeni modellerdeki hafiflemeyi neyin sağladığı şimdilik belli değil, ancak yılın başlarındaki tedarikçi kaynaklı raporlar, Sony'nin sistemin AMD tarafından üretilen CPU'su için yeni bir 6 nm üretim sürecine doğru ilerlediğini gösteriyor. Bu değişiklik, potansiyel olarak üretim verimine yardımcı olmanın yanı sıra, geçmişe göre daha az ağırlığa sahip parçalar (veya sadece daha iyi, daha hafif bir soğutucu) içeren dahili bir yeniden tasarımın parçası olabilir.

Yeni PS5 modelinin Avustralya'da piyasaya sürülmesi, Sony'nin Avustralya dahil ABD dışındaki birçok bölgede PS5'in önerilen perakende fiyatını yüzde 13'e kadar artırmasından günler sonra geldi. İlginç bir şekilde, Japonya’daki fiyat artışı, Japon perakendecilerin yeni CFI-1200 modelinin yayımı için belirttikleri gün olan 15 Eylül'de yürürlüğe girecek.

Bu arada PlayStation 5 Türkiye fiyatlarının da 13.199 ve 11.199 TL olarak güncellendiğini söyleyelim...

PS5'in her iki sürümü de piyasada iki yıldan daha kısa bir sürede neredeyse doğrusal bir hafifleme yaşadı. Şirketin önümüzdeki yıl da benzer bir hafifleme gösterip gösteremeyeceği ise henüz belli değil…