Qualcomm, Windows PC'ler için yeni Snapdragon X sürprizleri hazırlıyor

Qualcomm'un PC'lere sızma planının ilk ayağı olan Snapdragon X işlemcileri hakkında duymadığımız pek çok planı var gibi görünüyor. Şirket, Intel ve AMD'nin karşısında çok güçlü olmak için tüm gücüyle Snapdragon X'e yüklenmeye devam edecek.

Qualcomm, Windows PC'ler için yeni Snapdragon X sürprizleri hazırlıyor

Intel'in ve AMD'nin hakimiyetindeki PC işlemcisi pazarında güçlü bir rakip olmayı hedefleyen Qualcomm, kısa bir süre önce Snapdragon X Elite ve X Plus işlemcilerini duyurmuştu. Şimdi ise yeni Snapdragon X sürprizleri hazırlıyor gibi görünüyor.

Yeni Snapdragon X işlemcili ilk Windows 11 PC'ler bu yılın sonuna doğru kullanıcılara ulaşacak ve bu PC'ler Microsoft'un yapay zeka uygulamalarıyla dolu olacak. Microsoft, çok büyük işlemci gücü isteyen yapay zeka uygulamalarını Snapdragon X'e emanet etmeye ikna olduğuna göre, işlemcilerin çok güçlü olduğunu tahmin etmeniz zor değil.

Ancak Qualcomm'un planları sadece iki Windows 11 PC'si ile sınırlı değil. Şirket yeni işlemcilerinin sunucu varyantlarını da piyasaya sürmek istiyor.

Sunucu pazarında başarılı olabilecek mi?

Şu an itibariyle Qualcomm resmi olarak dört Snapdragon X varyantı tanıttı: Üç adet X1 Elite SKU ve bir adet X1 Plus. Bununla birlikte şirket sekiz çekirdeğe sahip bir varyant daha planlıyor. Yeni varyantın sunucu versiyonları da olacak. Bu sayede Qualcomm, son dönemde hızla artan "online yapay zeka servislerinin" oluşturduğu pazara hitap edecek gibi görünüyor.

Sunucular için geliştirilen SD1 çipinin aşağıdaki özelliklere sahip olması bekleniyor:

  • 3,8 GHz'e kadar 80 Oryon çekirdeği
  • 5600MHz'e kadar 16 kanal DDR5
  • 70 PCIe 5.0 şeridi
  • CXL v1.1 desteği
  • 9470-pin LGA soket (98,0×95,0mm)
  • İki soketli yapılandırma desteği
  • TSMC'nin 5nm üretim teknolojisi (N5P)

Rapora göre Qualcomm, 2021'in sonlarında veya 2022'nin başlarında ortaklarına yeni sunucu çipi hakkında bilgi verdi. Şirket ancak şimdi bu işlemciyi hayata geçirebiliyor. SD1, Qualcomm'un 2017'de iptal edilen Centriq'ten sonra sunucu yongalarına yönelik ikinci girişimi olacak. Bakalım bu kez başarılı olabilecek mi?