Qualcomm’dan iddialı açıklama: "Telefon kameraları, 3 yıl içinde DSLR'leri geçecek"

Qualcomm Başkan Yardımcısından iddialı açıklama: “Akıllı telefon kameraları, 3 ila 5 yıl içinde DSLR'leri bile geride bırakacak.”

"Telefon kameraları, 3 yıl içinde DSLR'leri geçecek"

Akıllı telefon kameraları halihazırda profesyonel kameralardan çok daha popüler. Ancak genellikle DSLR'lerin sağladığı saf görüntü kalitesini sunamıyorlar. Üst düzey bir Qualcomm yöneticisine göreyse bu durum yakında değişebilir.

Qualcomm'da Kamera, Bilgisayar Görüş ve Video Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı olan Judd Heape, akıllı telefon fotoğrafçılığının geleceği hakkındaki düşüncelerini tartışmak üzere geçtiğimiz günlerde Android Authority ile bir röportaj yaptı. Heape'ye göre görüntü sensörlerinin, işlemcilerin ve yapay zekanın akıllı telefonlar için geliştirilme hızı sektörün geri kalanından çok daha fazla ve bu da akıllı telefonların yaklaşık 3 ila 5 yıl içinde DSLR'leri geçmesine yardımcı olacak.

Peki, akıllı telefon kameraları DSLR kameralardan nasıl daha iyi performans gösterecek?

Yapay Zeka, Daha Hızlı İşleme ve Daha Hızlı Sensör İnovasyonu

Judd, yapay zeka fotoğrafçılığının 4 aşamaya ayrılabileceğini söylüyor: İlk aşama, yapay zekanın bir görüntüdeki belirli bir nesneyi veya sahneyi tanıdığı yerdir. 2’inci aşamada yapay zeka, 3A olarak adlandırılan otomatik odaklama, otomatik beyaz dengesi ve otomatik pozlama özelliklerini kontrol eder. 3’üncüğ aşama, yapay zekanın sahnenin farklı bölümlerini veya unsurlarını anladığı aşamadır ve Judd'a göre akıllı telefon endüstrisi şu anda bu noktada durmaktadır.

Judd, 4’üncü aşamada yapay zekanın tüm bir görüntüyü işleyebilecek kadar yetenekli olacağını söylüyor. Ona göre, yapay zekadan bir resmi National Geographic sahnesine benzetmesini isteyebilirsiniz, bu da renkleri, dokuyu, beyaz dengesini ve diğer her şeyi ayarlayarak resmin istediğiniz gibi görünmesini sağlayacaktır. Ona göre bu teknoloji 3 ila 5 yıl uzaklıkta ve yapay zeka destekli fotoğrafçılığın kutsal kasesi olacak.

Judd'a göre, akıllı telefonlar için Snapdragon yonga setlerindeki işlem gücü, Canon ve Nikon'un en büyük ve en güçlü özel kameralarında bulduğumuzdan çok daha fazla. Bu da akıllı telefonların bir sahneyi akıllıca tanımasına, görüntünün farklı yönlerini buna göre ayarlamasına ve DSLR'lerden daha küçük görüntü sensörlerine ve lenslere sahip olmalarına rağmen mükemmel görüntüler üretmesine yardımcı oluyor.

Gelecekteki Akıllı Telefon Çipleri Daha da Güçlü Olacak

Judd, işlem gücünün ve dolayısıyla yapay zeka kapasitesinin gelecekte artacağını ve bir akıllı telefonun yapay zekanın 4’üncü aşamasına ulaşarak cilt, saç, kumaş, arka plan ve benzeri şeyler arasındaki farkı anlamasını sağlayacağını iddia ediyor. Judd ayrıca akıllı telefonlar için kamera sensörlerinin geliştirilme hızının sektörün geri kalanında yaşananlardan daha hızlı ve daha gelişmiş olduğunu düşünüyor.

Judd, akıllı telefonlar için işlem gücü ve kamera sensörlerindeki yenilik hızının, akıllı telefonların DSLR kameralardan daha iyi görüntüler yakalamasına yardımcı olacağını iddia ediyor. Akıllı telefon kameralarının son zamanlarda ne kadar ilerlediğine baktığınızda bu mantıklı geliyor. Huawei P50 Pro ve iPhone 14 Pro Max gibi günümüzün en iyi kameralı akıllı telefonları, otomatik modlarında bazı DSLR'lerle çekilenler kadar iyi görüntüler yakalayabiliyor. Bu telefonların geleceğinin ne tür bir görüntü kalitesi sunduklarını görmek oldukça ilginç olacak.