RAM teknolojisinde yıllardır gördüğümüz en büyük yenilik: LCAMM2

Micron, piyasayı baştan aşağıya değiştirebilecek yeni bir RAM teknolojisini sunmaya başladı: LCAMM2 nedir, mevcut RAM modüllerinden ne farkı var?

RAM teknolojisinde yıllardır gördüğümüz en büyük yenilik: LCAMM2

Micron, en son Lenovo ThinkPad P1 Gen 7’de yer alan ve ayrı olarak da satın alınabilecek yeni bir yükseltilebilir dizüstü bilgisayar RAM’ini piyasaya sürmeye başladı. Yeni RAM modülü, 7.500 MT/s’ye varan hızlara sahip LPDDR5X belleğini içeriyor. Boyutu ve bir dizüstü bilgisayara kurulumunun piyasadaki diğer RAM modüllerinden daha kolay olduğu düşünülürse, bunun gerçekten etkileyici olduğu söylenebilir.

Yeni modül LCAMM2 olarak adlandırılıyor ve şu anda hem 32GB hem de 64GB sürümleri bulunuyor. Ne yazık ki Micron’un daha büyük bellek havuzuna sahip olan yeni modülünü yakın gelecekte herhangi bir bütçe dostu dizüstü bilgisayarda görmemiz pek mümkün olmayacak. Ancak üst seviye bir dizüstü bilgisayar satın almayı planlıyorsanız, yeni modülden faydalanmanız ve gelecekte daha fazla belleğe ihtiyaç duymanız durumunda yükseltme yapmanız mümkün.

Hemen aşağıda, iFixit'in hazırladığı LCAMM2 videosunu izleyebilirsiniz...

Bu yeni yükseltilebilir dizüstü bilgisayar RAM modülünü bu kadar etkileyici ve eşsiz kılan temel özelliği kolay bir şekilde kurulabilmesi. Modül üzerinde, RAM’i çıkarmak ve benzer başka bir modülle değiştirmek için kolayca sökülebilen üç vida yer alıyor. Ancak LCAMM2, anakartlarda yeni bir soket gerektiriyor ve bu da, muhtemelen kullanılabileceği dizüstü bilgisayarların maliyetlerinin en azından şimdilik daha yüksek olacağı anlamına geliyor.

Ancak yeni form faktörünün, mevcut form faktörlerinin yarısından daha az yer kaplarken çift kanal desteğini de koruması en büyük avantajlarından biri olacaktır. Micron, yeni modülün “geleceğe yönelik” olacağını ve desteklenen dizüstü bilgisayarlarda daha iyi hız ve pil ömrü sağlanmasına yardımcı olacağını söylüyor.

Bu yeni RAM’ler, daha ince, daha hafif dizüstü oyun bilgisayarlarının (veya diğer yüksek performans bilgisayarlarının) geliştirilmesine de yardımcı olacaktır.

Elbette kaç dizüstü bilgisayar üreticisinin yeni form faktörünü gerçekten benimsediğini görmek için beklememiz gerekecek.