Reklam engelleyicileri zora sokabilecek Chrome güncellemesi yolda

Google'ın Chrome için yayınlayacağı ve özellikle reklam engelleyicileri zora sokabilecek olan tartışmalı güncellemesi 2024 yılında geliyor.

Reklam engelleyicileri zora sokabilecek Chrome güncellemesi yolda

Google, geçtiğimiz sonbaharda yaptığı bir duyuru ile 2023’te Chrome’daki Manifest V2 uzantılarına yönelik desteği sonlandırmaya başlayacağını bildirerek bir kargaşaya neden oldu. Bu karar, reklam engelleyiciler de dahil olmak üzere birçok popüler uzantı üzerinde genel olarak olumsuz bir etkiye sahip olacağı için internet üzerinde tepkiler hızla yükseldi. Google sonunda bu planları iptal etti ve Manifest V3’e geçişi erteledi. Ancak bu planlar iptal edilmedi ve şirket, geçtiğimiz hafta geçişin tekrar başladığını duyurdu.

Ürün müdürü David Li’nin belirttiğine göre Google, Haziran 2024’ten itibaren Chrome’un kararlı öncesi sürümlerinde Manifest V2 uzantılarını devre dışı bırakmaya başlayacak. Bu, ilk olarak Chrome 127 veya sonraki sürüme sahip Geliştirici, Canary ve Beta kanallarındaki kişilerin erişimi kaybedeceği anlamına geliyor. Daha önce yüklenen Manifest V2 uzantıları otomatik olarak devre dışı bırakılacak ve kullanıcılar, Chrome Web Mağazası’ndan herhangi bir Manifest V2 uzantısı yükleyemeyecek.

Li, “Kullanıma geçişi kararlı kanal Chrome’a genişletmeden önce, kararlı öncesi sürümlerde değişiklikleri gözlemlemenin ve dengelemenin en az bir ay sürmesini bekliyoruz, bu sürümlerde de zaman içinde kademeli olarak kullanıma sunulacaktır” diyor ve ekliyor: “Kesin (yayınlama) zamanları, toplanan verilere bağlı olarak değişebilir ve bu süre boyunca sizi ilerlememiz hakkında bilgilendireceğiz.”

Başka bir deyişle, kararlı kanaldaki kullanıcılar değişikliklerle en erken Temmuz 2024’te karşılaşacaklar gibi gözüküyor.

Google, Manifest V2’den Manifest V3’e geçişe devam etmeden önce uzantı geliştiricilerin en ciddi endişelerini giderdiğini söylüyor. Şirket, bu iddiasını kanıtlamak için AdGuard CTO’su Andrey Meshkov’un Google Chrome ile ilgili yaptığı paylaşımı paylaştı. Meshkov, Manifest V3 sürecinde uzantı geliştiricilerinden gelen geri bildirimlere kulak verildiğine dikkat çekerek, yeni bir platforma geçişin her zaman büyük bir girişim olduğunu ama tüm tarayıcı uzantıları ekosistemine önemli faydalar sağlayacağından çok umutlu olduklarını (ve kendileri gibi reklam engelleyicilerin uyum sağlayabileceğini) vurguladı.