Rızası olmadan dijital olarak "diriltilen" ölü ünlüler listesine bir isim daha eklendi

Artık hayatta olmayan bir ünlü daha, dijital botlar ordusuna katılıyor. Marilyn Monroe gibi görünüp konuşacak şekilde tasarlanan yapay zeka sohbet robotu “Digital Marilyn” hazır...

Rızası olmadan dijital olarak "diriltilen" ölü ünlüler listesine bir isim daha eklendi

Ünlüler, ister hayatlarını kaybetmiş olsunlar ister hala yaşıyor olsunlar, son yıllarda rızaları olmadan dijital benzerliklerinden yararlanma uygulamaları ile ilgili pek çok tartışmanın merkezinde yer alıyor. Geçtiğimiz yıl aktörler, diğer pek çok sorunun yanı sıra, yapay zeka klonlarının potansiyel kullanımı ile de mücadele etti.

Lisa Frankenstein’ın yönetmeni ve Robin Williams’ın kızı Zelda Williams da, hayatlarını kaybetmiş olanların seslerini ve yüzlerini yeniden yaratmaya çalışan insanların “rahatsız edici” eğilimini eleştirdi. Ancak bariz etik sorunlara rağmen şirketler bu uygulamalarına devam ediyor. En son örneklerden birinde Soul Machines, tıpkı Marilyn Monroe gibi görünüp konuşacak şekilde tasarlanan yapay zeka sohbet robotu “Digital Marilyn”i tanıttı.

Biyolojik Yapay Zeka destekli Dijital İnsanlar olarak adlandırdığı konuda uzmanlaşan şirket, Authentic Brands Group (ABG) ortaklığıyla Marilyn botunu Cuma günü SXSW’de görücüye çıkardı. ABG, Monroe’nun ve Elvis Presley ve Shaq dahil olmak üzere hem ölü hem de yaşayan diğer birçok ünlünün dijital benzerlerinin haklarına sahip durumda. Soul Machines bir basın açıklamasında, GPT 3.5 tarafından desteklenen Digital Marilyn'in “hiper gerçek” olduğunu ve “duygular ve incelikli ifadelerle” yanıt verebilme yeteneğine sahip olduğunu söyledi. Bot, yaklaşık 20 dakikalık bir konuşma yapabiliyor.

Soul Machines bir blog yazısında “Etkileyici bir taklitten çok daha fazlası olan Digital Marilyn, özgün ve duyarlı hissettiren doğal, dinamik konuşmalar yapabilen özerk bir Dijital Kişidir” diyor ve devam ediyor: “Sanki Marilyn’in kıvılcımı yapay zeka çağına aktarılmış gibi, hem sadık hayranlar hem de meraklı yeni gelenler için benzersiz ve son derece kişisel bir bağlantı sunuyor.”

Soul Machines, yakında çıkacak Carmelo Anthony botu da dahil olmak üzere pek çok seçeneği bulunan dijital ünlülerini, ünlülerin “hayranlarıyla sınırsız bir şekilde 1’e 1 etkileşime geçmeleri” ve “7/24 bağlantı sağlamaları” için bir yol olarak tanıtıyor.