Robocop Rogue City İncelemesi: Şimdiye kadar yapılan en iyi Robocop oyunu!

80'lerin en iyi aksiyon filmlerinden birinin nihayet hakkını veren bir video oyunu ile karşı karşıyayız. Etrafa 45 derecelik sert açılarla dönüp ateş etmek isteyenler ekran başında.

Belki de benim en güzel çocukluk dönemime denk geldiğinden olacak 80'ler pek çok açıdan gerçek bir cennet gibiydi: Renkli televizyonun gelişi, Kara Şimşek gibi diziler, kişisel bilgisayarlar ile bilgisayar oyunları ve tabii ki video oynatıcıların hayatımıza girmesi,. Tek kanallı televizyon döneminde kaset kiralayarak birçok yabancı popüler filme hızlı bir şekilde erişim şansımız olmuştu. Aksiyon filmlerinin en iyi dönemlerinden de biriydi. Bunlar arasında Paul Verhoeven'in yönettiği Robocop’u unutmak mümkün değil. Çocukken hepimiz kendimizi onun yerine koyup oynayacağımız oyunların hasretini çektik. 90'lı yıllara geldiğimizde birkaç oyun, serinin hakkını vermeye çalıştı ama maalesef olmadı. Şimdi ise karşımızda yepyeni bir oyun var ve çok net bir şekilde Robocop Rogue City, şimdiye kadar yapılmış en iyi Robocop oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Doğruyu söylemek gerekirse geçmiş deneyimlerden yola çıkarak bu kadarını ben de beklemiyordum.



Rambo ve Terminator Resistance gibi filmden uyarlama oyunları ile tanınan Teyon’un beklentilerimizi aşan yeni oyunu emin olun size dönüp filmleri tekrar izleme hissi uyarlanacak. Son dönemde hikâyeleri gitgide kısalan hikaye odaklı FPS oyunlarına inat bu alandaki eksikliği çok başarılı bir şekilde dolduruyor. Hikâye ilk filmlerin arasında geçiyor ve kabaca bizi, Nuke adlı güçlü bir uyuşturucunun sokaklarını kasıp kavurduğu Detroit’de serserilerin yeni patronunu bulma arayışına götürüyor. Kahramanımız yasaları korumak istiyor ama bir yandan da ailesinin ve kendisinin ölümünün yarattığı travmalarla hala sahip olduğu insani yönüyle boğuşmak zorunda...

Mermi sıkıntımız yok, elinizi korkak alıştırmayın
Alex Murphy, nam-ı diğer Robocop, oyunun kahramanı olduğu için ateş etmemiz, çok ateş etmemiz ve daha fazla ateş etmemiz gerekiyor. Genel olarak Robocop Rogue City’yi önümüze çıkan tüm serserileri, motorcuları ve haydutları öldürerek sokaklarda ve binalarda ilerlediğimiz konu odaklı bir nişancı oyunu olarak tarif edebilirim. Varsayılan olarak, sonsuz cephaneye ve onu süper etkili bir “müdahale aracı” haline getiren yarı otomatik bir davranışa sahip olan Auto-9 silahımız var.



Ancak düşmanın düşürdüğü silahları alırsak ikincil bir silaha da sahip olabiliyoruz. Daha güçlü tabancalardan saldırı tüfeklerine, ağır makineli tüfeklerden el bombası fırlatıcılarına kadar her şey var. Sahip olacağımız bu ikincil silahın cephanesi sınırlı olsa da ne mutlu ki fazladan cephane ya da onun yerine geçecek başka bir silah bulmak o kadar da zor değil. Robocop ayrıca güçlü yumruklar atabiliyor ve düşmanlarımızı daha iyi vurmak için onlara odaklanabiliyoruz. Muazzam dayanıklılığımız da bunlara eklenince özellikle ilk birkaç görevde kötü adamlara karşı kendinizi gerçekten yenilmez bir sibernetik canavar gibi hissediyorsunuz.



Tam bir RPG derinliği yok ama temel bir beceri ağacımız var
Elbette, yavaş yavaş keskin nişancılar veya nişan alması zor sinsi motorcular gibi daha zorlu düşmanlarla karşılaşıyoruz. Dolayısıyla etkinliğimizi artırmayı da unutmamak gerekiyor. Bunun için bir yandan, kendimizi iyileştirmek için şarj kaynakları toplarken diğer yandan deneyim puanlarını da biriktirerek, basit bir beceri ağacında kullanabiliyoruz.



Bu beceriler, zamanı yavaşlatma, kendimizi daha fazla iyileştirme veya küçük bir şok dalgası oluşturma seçeneğini kazanmayı içerebildiği gibi, bilmeceleri çözme ya da insanlarla daha etkili konuşma yeteneğimizi de geliştiriyor. Son olarak, oyunda biraz ilerledikçe yükseltme plakaları ve çipleri de bulmaya başlıyoruz. Bu plakalarda çipleri yerleştirebileceğimiz bir devre var. Çiplerin şekline bağlı olarak, örneğin ateş gücünü artırmak için panodaki "yolların" kilidini açabiliyoruz. Açıkçası, Robocop'un yükseltmelerinin tüm bu yönleri oldukça basit ve anlaşılır. Yani tam bir RPG derinliği yok.

Yaptığımız her şey kanun ve adalet adına!
Görevler, kaçan bir uyuşturucu satıcısını aramaktan, karakoldaki bir polis arkadaşına havlu getirmek gibi sıradan bir iş de olabiliyor... Bu görevlerde genellikle gizli nesneleri, parmak izlerini bulabileceğimiz veya bulunan cesedin aradığımız kişiye ait olup olmadığını tespit edebileceğimiz bir tür tarama modu olan "Robocop duyusunu" kullanmak önemli.

Diğer zamanlarda, bazı kişilerle farklı cevaplar arasında seçim yapabileceğimiz diyaloglar kuruyoruz. Cevaba bağlı olarak, kişi tatmin olabiliyor ve bizimle daha fazla işbirliği yapabiliyor. Eğer “gevezeliğinizi” geliştirirseniz, ekstra cevapların kilidini de açabilirsiniz. Ayrıca, geliştirdiğimiz becerilere bağlı olarak, kasaları açmak da mümkün oluyor. Yine, Skyrim'in derinliğini beklemeyin, bundan çok uzak, ancak ara sıra yapılan bu dokunuşlar çeşitlik sağlamış. Elbette bize ekstra deneyim kazandırabilecek bu ufak değişikliklerinin ötesinde, oyunun büyük kısmı kapıları tekmelemek ve kelimenin tam anlamıyla kafaları uçurmak üzerine kurulu. Elbette hepsi kanun ve adalet adına!



Kesinlikle zor bir oyun değil
Normal zorlukta oynarken, siper bulmak ve kendinizi aşırı teşhir etmemek için biraz daha fazla dikkat etmeniz gerekebiliyor. Ancak genel olarak kolay bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Özellikle de kahramanımızın "sibernetik yardımcıları" çok fazla yardımcı oluyor. Mermi süresi ve hedef belirleme sizi gerçek bir yürüyen tank gibi hissettiriyor. Keşif yönleri de ekrandaki pusulanın yardımı sayesinde çok karmaşık değil. Haritada kot farkı olmadığı için, bazen kendi yüksekliğinizden farklı bir yükseklikteki hedefleri bulmak biraz zor olabilse de zamanla alışıyorsunuz. Yine de zorlanıyorum derseniz oyun sırasında da değiştirilebilen dört zorluk seviyesinden bir alt seviyeye inebilirsiniz.



Hikayesi olan FPS oyunlarını sevenler kaçırmayın
Bu türdeki diğer güncel FPS oyunlarının aksine Robocop Rogue City, ana görevlere odaklanırsanız yaklaşık 10 saatlik bir oyun süresi ile çok uzun sayılmaz ama bence dozunda olmuş. Oyunda oldukça az sayıda ikincil hedef bulunuyor. Ancak harika dallanan bu yan görevlerin hepsini yapmaya çalışırsanız da bu uzunluk 17 saate kadar çıkabilir, ki bu hiç de fena değil. Bu görevlerden en azından bazılarını tamamlamak verimliliğinizi artırmak için yararlı olduğundan, muhtemelen bu deneyim için en az 10 - 12 saat harcayacaksınız anlamına geliyor.

Bir aksiyon RPG'den çok bir FPS olan Robocop Rogue City, kötü adamları havaya uçurduğumuz ve kan gövdeyi götürdüğü çok acımasız anlara sahip bir nişancı oyunu. Bu anlamda, silah kullanımı basit, anlaşılır ve tatmin edici, büyük ölçüde Robo'nun doğasından kaynaklanıyor: Eğilemiyor veya zıplayamıyoruz, bu yüzden en iyi seçenekler düşmanlara koşmak, onları yok etmek ve çok fazla olduklarında kendimizi onarmak için zaman zaman siper arkasına geçmekten ibaret. İlerledikçe biraz zorluklar artıyor ve belki birkaç kez ölebilirsiniz, ancak genel olarak her şey aksiyon ve "tetiği çekmek" ile ilgili.

Etkileyici görsel ve sesler ama düşman zekası pek yapay :)
Teknik yönünü değerlendirmek gerekirse görsellik ve bazı ışık efektleri harika. Silahınızdan çıkan her kurşun duvarları, masaları, camları delip geçiyor. Oyun alanının parçalanabilir olmasının verdiği etki çok güçlü. Ancak düşmanların davranışları ve hareketleri daha eski nesil hissettiriyor ve görsel kalite ile çelişiyor. Bununla birlikte, ebedi ortağımız Anne Lewis ve Murphy'nin kendisi gibi filmlerdeki en ikonik karakterlerin yüzleri çok iyi bir şekilde yeniden üretilmiş ve VHS'deki mesajlar veya Detroit sokaklarındaki o çökmüş görünümle filmlerin seksenler ruhunu yeniden üretmek için harika bir iş çıkarılmış. Bu noktada orijinal filmde Robocop'u canlandıran Peter Weller'ın 30 yıl sonra karakteri tekrar seslendirdiğini de ekleyeyim. Ayrıca hikaye anlatımı aynı bir aksiyon filminden çıkmış gibi duruyor.

Sonuç
Yılın shooter'ı olmaktan çok uzak tamam ama yıllar önce özellikle filmlerin sınır tanımayan aksiyonuna kendinizi kaptırdıysanız, oynamak istemenize neden olan nostalji faktörüne fazlasıyla sahip bir oyun ve inanılmaz derecede otantik RoboCop deneyimi sunuyor. Eğlenceli ve hepsinden de önemlisi, konsolda gördüğüm şimdiye kadarki en iyi Robocop oyunu. Emin olun oynadıktan sonra dönüp bir tur daha eski filmleri tekrar seyretmek isteyeceksiniz.

75

Yapımcı Nacon
Geliştirici Teyon
Platform Xbox Series S/X, PC, PS5
Tür FPS
Web www.robocop-roguecity.com