Rus hacker'lar, Ukrayna'nın elektrik sistemine saldırdı. Ukrayna'dan gelen açıklama, saldırı hakkındaki detayları ortaya koyuyor

Rusya - Ukrayna savaşı internette de devam ediyor: Rus hacker'ların Ukrayna elektrik sistemine saldırdığı, ancak bu saldırının amacına ulaşamadığı bildiriliyor.

Rus hacker'lar Ukrayna'nın elektrik sistemine saldırdı

Ukrayna, Rus askeri bilgisayar korsanlarının ülkedeki bir enerji sağlayıcısına saldırdığını, ancak başarısız olduklarını bildirdi. Ukrayna Bilgisayar Acil Müdahale Ekibi (CERT-UA), trafo merkezlerine bağlı bilgisayarlara erişim sağlama ve üzerlerindeki tüm dosyaları silme çabalarını engelleyebildiğini söylüyor. Eğer bu işlem başarılı olsaydı, ismi açıklanmayan sağlayıcının altyapısı tamamen kapanırdı. Söz konusu şirketin, yoğun nüfuslu bir bölgede müşterilere güç sağladığı söyleniyor.

Rusya, Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik daha önceki siber saldırılardan da sorumlu tutulmuştu. Ancak ülkeyi Şubat ayında işgal ettiğinden bu yana benzer saldırıları başarıyla gerçekleştiremedi. 2014 ve 2015'te, başkent Kiev'in bazı sakinleri, Rusya'nın GRU askeri istihbarat teşkilatının bir kanadı olduğu söylenen Sandworm'a atfedilen saldırıların ardından güç kaybetti.

Ukrayna'nın savunmasını güçlendirmeye yardımcı olan siber güvenlik şirketi ESET, Sandworm'un bu son girişimin de arkasında olduğunu söylüyor. Sandworm'un, 2015'in sonlarında Ukrayna'nın elektrik şebekesini kapatmak için kullandığı Industroyer kötü amaçlı yazılımının yeni bir sürümünü kullandığı bildiriliyor.

ESET'in söylediğine göre en son saldırı girişimi en az iki haftadır hazırlanıyordu. Ülkedeki siber güvenlik yetkilisi Viktor Zhora'nun söylediğine göre, Microsoft da ESET ve Ukrayna'nın bilgisayar korsanlarını savuşturmasına yardımcı oldu. CNBC'nin bildirdiğine göre Zhora, saldırganların bazı sistemlere erişim sağladığını ve bir elektrik tesisinde kesintiye neden olduğunu, ancak herhangi bir bölge sakini elektriği kaybetmeden önce saldırının püskürtüldüğünü söyledi.