Facebook ve Twitter'dan uzaklaşan Rus troller, Trump'ın Truth Social'ına dadandı

Rus trollerin manipüle edici içerik yayınlamak için Facebook ve Twitter'dan uzaklaştığı, bunun yerine Truth Social gibi moderasyonu düşük sağcı siteleri kullandığı iddia ediliyor.

Rus troller, Trump'ın Truth Social'ına dadandı

Yeni bir araştırma, Rus grupların 2022 ara seçimleri sırasında eski Başkan Donald Trump'ın sosyal medya platformu Truth Social da dahil olmak üzere, muhafazakar ağlara dadansığını söylüyor. Stanford Internet Observatory ve Graphika tarafından hazırlanan rapor, Rus trollerin büyük ölçüde engellendikleri Facebook ve Twitter'dan, Truth Social'ın yanı sıra Gab, Gettr, Parler gibi muhafazakar tabanlı sosyal medya platformlarına yöneldiklerini ortaya koyuyor.

Rapor, Kremlin'in sosyal medyaya müdahalesinin sanılandan daha büyük olduğunu söylerken, şu bölüm dikkat çekiyor: "Şüpheli Rus aktörler alternatif sosyal medya platformlarını kullanarak, ABD'deki sağcı kitleleri bölücü siyasi söylemlerle daha önce bilinenden daha büyük ölçüde hedef almıştır."

Kendisini "Rus girişimci Yevgeny Prigozhin'in yardımıyla kurulan" bir insan hakları örgütü olarak tanımlayan Adaletsizlikle Mücadele Vakfı, trollerin paylaşımlarında öne çıkan bir katılımcı olarak tanımlarken, Prigozhin, FBI'ın en çok arananlar listesinde yer almaya devam ediyor ve Kasım ayında ABD seçimlerine müdahale etmeye devam etmeyi planladığını da söylüyor.

Prigozhin, daha önce sosyal medyaya müdahale ettiği yönündeki tüm iddiaları reddetmiş, ancak Kasım ayında Kremlin adına aşırı sağ içerikler yayınladığını kabul etmişti. Görünüşe göre Prigozhin, eylemlerini sürdürmeye devam edecek. Her ne kadar Facebook ve Twitter içerikleri denetlese ve sitelerini periyodik olarak şiddet yanlısı ve aşırılık yanlısı hesaplardan temizlese de, Graphika'nın araştırma direktörü Tyler Williams, bu denetlenmenin yetmediğini not düşüyor.