Intel'den Rusya'daki kullanıcıları için "arka kapı" çözümü

Rusya'daki kullanıcılar, devam eden ambargoya rağmen, Intel yazılım ve sürücülerine erişebildiklerini söylüyorlar. Ama bunu yapmak biraz da "arka kapıyı" kullanmaları gerekiyor.

Intel'den Rus kullanıcılar için "arka kapı" çözümü

Rusya, Ukrayna'yı işgal ettikten sonra pek çok teknoloji devi (ve diğer pek çok şirket) tarafından ambargo listesine alınmıştı. Bu şirketlerin arasında Intel de var. Ama şimdi Rusya'daki kullanıcılar, Intel sürücüleri ve diğer bazı yazılımları indirebilmeye başladıklarını söylüyor. Moskova merkezli CNews’in haberine göre bu yazılımları indirmek isteyenler, biraz dolambaçlı bir yol izlemek zorunda olsalar da, bunu başarabiliyor.

Intel’in web sitesi Rusya’dan gelen kullanıcılara karşı kapalı, ancak sürücülere ve yazılımlara bir arama motoru veya başka bir yerden doğrudan erişim sağlanıyorsa, bu sayfalara ve dosyalara erişim sağlanabiliyor.

Hem Intel hem de Microsoft, ülkenin Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Rusya'dan çekildi. Intel ilk başta bunu, askeri uygulamalar da dahil olmak üzere belirli nedenlerle Rusya'ya yarı iletken tedarikini engelleyen ABD ihracat düzenlemelerine uymak için yaptığını söyledi.

Intel işgalin birinci ayında Rusya'daki tüm satışları durdurdu ve o yılın Nisan ayında ülkedeki tüm ticari faaliyetlerini geçici olarak durdurduğunu duyurdu. Yaptığı açıklamada "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını kınamak için küresel topluluğa katılacağını" söyledi. O dönemde Intel’in Rusya'da 1.200 çalışanı vardı.

Geçtiğimiz hafta sonuna doğruysa şirket, orta derecede şifreli bir açıklamada "Intel İndirme Merkezi ve Intel İndirme Destek Asistanı gibi sürücü güncelleme ihtiyaçlarını karşılayan kaynaklara erişimin Intel'in garanti yükümlülüklerinin bir parçası olduğunu" söyledi.