Rusya, ulusal internet ağı kurmak istiyor

Rusya, bildiğimiz interneti vatandaşlarına adeta kapatıp, kendi internet ağını test etmeye hazırlanıyor!

Rusya kendi internetini kuracak

Rusya, şu an ile Nisan arasında bir arada yapılacak bir test ile kendisini küresel internetten ayırmayı planlıyor. Ülke, siber savaşa karşı kendisini korumak için bir ülke içi internet (intranet) ve bir internet "kapama tuşu" kurduğunu söylüyor.

Packet Clearing House kıdemli yöneticisi Bill Woodcock'un e-posta aracılığıyla söylediği üzere bu yöntem tek başına kesin bir çözüm olmayacaktır ancak yanında kullanılacak diğer taktiklerle beraber mantıklı ve güçlü bir strateji olabilir.

İnternet için bir "kapama tuşu" bir süredir Rusya'nın planları içerisinde yer alıyordu ancak bu durum tamamen savunma ile ilgili değil. Rusya, bu sistemi hem siber savaştan korunma, hem de ülke içerisinde bilgiyi kontrol etmenin bir yolu olarak görüyor.

Ülke, genel internet yerine Runet adlı, hükümet tarafından işletilen yerel bir ağı kullanmayı planlıyor. Runet dış dünyaya bağlı olmayacak ancak vatandaşlar e-posta ve diğer sistemlere erişebilecekler.

Rusya, ulusal internet ağı kurmak istiyor

Ulusal internet, gerçek (küresel) İnternet'in yerine geçecek IP tabanlı kapalı bir ağ olarak görülebilir. Genel olarak bu sistemin amacı, İran'da olduğu gibi, genel internete ulaşımı sınırlarken vatandaşların iletişimlerini de izlemek oluyor. İran, yıllar süren söylentilerin ardından Ocak 2018 tarihinde kendi yerel internetini başlatmıştı ve uluslararası sitelerin ülkeye erişmek için hükümet ile anlaşmaları gerekiyordu.

İntranete sahip olan bir diğer ülke de Kuzey Kore. Kuzey Kore'nin yerel interneti, 2000 yılında başlatıldığı düşünülüyor ve bildiğimiz en eski ulusal internet olarak karşımıza çıkıyor...

Okuyucu Yorumları