Ukrayna ordusundan ilginç iddia: Rusya, savaşta şişme tanklar mı kullanıyor?

Ukrayna ordusunun iddiasına göre Rusya, savaşta "plastik şişme tankları kullanıyor. Üstelik bu tankların çoğu, görevini yapamadan sönüyor.

Ukrayna'dan ilginç iddia: Rusya, şişme tanklar mı kullanıyor?

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'yı Ukrayna'nın devam eden işgalinde şişme tanklar kullanmakla suçladı. Bir Facebook gönderisine göre, o zamandan beri bazı “plastik” tankların “söndüğünü” söyledi.

Facebook'taki gönderinin çevirisi şu şekilde: “Ortaklarımız Ukrayna'ya tank tedarik etmeyi kabul ederken, işgal ordusu da Zaporizhzhia yönünde 'tank birimlerinin' varlığını artırıyor. Ama görünüşe göre, Kazak bölgesinin serbest havası işgalcilerin 'plastik' ürünleri için uygun değil, bu yüzden ana görevlerini yerine getirmeden uçup gidiyorlar. Aynı Rosarmy'nin abartılan cesaret gösterileri gibi.

Rusya’nın şişme tankları kullanması aslında onlarca yıl öncesine dayansa da, son zamanlarda pek görülen bir uygulama değildi. 2010 yılında, şişirilebilir ürünler üreten şirket The New York Times'a bu tanklar nedeniyle üretimlerini aniden artırdıklarını söylemişti.

Savaşlarda sahte birimlerin kullanılması elbette çok daha derin bir geçmişe sahip. Sahte tanklar, 2. Dünya Savaşı'nda önemli miktarda kullanıldı. Örneğin Ghost Squad olarak bilinen bir ekip, şişirilebilir tanklar, ses efektleri, icat edilmiş generaller ve sahte radyo trafiği gibi taktikler kullanarak Nazileri aldatmakla görevlendirilmişti.

Hatta, Nazilerin Müttefiklerin dikkatini dağıtmak için tamamen ahşaptan yapılmış bir askeri üs kurduğuna dair, büyük olasılıkla gerçek olamayacak kadar iyi hikayeler de bulunuyor. Bu hikayelere göre, Müttefikler uçakların sahte olduğunu biliyordu, ancak yine de tahta bomba bırakan çok sayıda bombardıman uçağını bu üslere gönderdiler.

Şimdiye kadar Ukrayna, yoğun savaş sırasında sahte üsler veya bombalar ile vakit harcamadı. Ancak işgal sırasında başka sahte birim taktikleri kullandılar. Ağustos 2022'de, Rus işgalcileri aldatmak amacıyla ABD roket silahlarının ahşap kopyalarını kullandıkları biliniyor.