Sabit diskte boş alan bulma sıkıntısına son!

Sabit diskinizde boş alan bulma sıkıntısı mı yaşıyorsunuz? O zaman buraya göz atmadan geçmeyin...

Sabit diskinizi ferahlatın

Günümüzde sabit disklerin kapasiteleri 1 TB'ın dahi üstüne çıkmış durumda. Hal böyle olunca kullanıcıların büyük bir bölümü, internet üzerinden indirdiği herhangi bir içeriği herhangi bir medyaya yedeklemeden sabit diskinde tutabiliyor.

Elbette olayı sadece internetle de sınırlandırmak doğru değil. Bazı oyunlar, kurulumlarının ardından sabit diskte 10GB'tan fazla alan kaplayabiliyorlar ve sadece 5 yıl öncesinde kullanıcılara hayal gibi gelen 1 TB'lık diskler dahi tamamen dolabiliyor ve yer sıkıntısı baş gösterebiliyor.

Ancak yeni disklere el atmayıp, mevcut sabit diskleriyle yoluna devam eden kullanıcıların da sayısı pek azımsanacak gibi değil. Bu kullanıcıların sabit diskinde yer bulma sıkıntısı, elbette 500 ya da 1000 GB'lık diske sahip olanlara nazaran çok daha fazla. Bilindiği üzere diskiniz üzerindeki boş alanınız 200 MB'ın altına düştüğünde Windows'tan gelen bir uyarıyla karşılaşıyor ve sizden sabit diskinizde acilen yer açmanız isteniyor.

Biz de bu makalemizde bu gibi sabit diskte boş yer bulma sıkıntısı çeken kullanıcılara ilaç gibi gelecek bir yazılımı masaya yatırdık. Kullanımı son derece kolay ve pratik olan bu yazılım ile sabit diskinizin kapasitesi ne olursa olsun, artık yer bulma sıkıntısından tamamen kurtulacaksınız.

TreeSize ile sabit diskinizi daha verimli kullanın

TreeSize ile sabit diskinizi daha verimli kullanın

TreeSize isimli bu araç, tamamiyle bu iş için geliştirilmiş. Yazılımın ücretsiz sürümünün yanında Premium olan ve para ödenerek sahip olunabilen özel bir sürümü de bulunuyor. Ancak biz, bu yazımızda TreeSize'ın ücretsiz sürümünü baz aldık; zira yazılımın ücretsiz sürümü de kullanıcılara fazlasıyla yeterli gelecek.

Söz konusu uygulamayı bilgisayarınıza kurduktan sonra program, sisteminizi komple bir taramadan geçiriyor. Bu işlemin ardından ise sabit diskinizde bulunan tüm klasörleriniz, yanında kapladıkları alanları da gösterir şekilde karşınızdaki yerini alıyor.

Sistem klasörlerinden, gizli dosyalara kadar hemen her dosyayı tespit edip listeleyen yazılım, hangi klasör ya da dosyanın ne kadar alan kapladığını kolayca görebilmenize olanak sağlıyor.

Download: TreeSize

Tüm klasör ve dosyalar karşınızda

Tüm klasör ve dosyalar karşınızda

Yazılımın bir diğer pratik yönü de silmek istediğiniz dosyaları, doğrudan bu yazılımı kullanarak da silebiliyor olmanız. Yani TreeSize, sadece klasörleri gözünüzün önüne sermekte kalmıyor, üzerinde işlem de yapabilmenize imkan tanıyor.

Ancak herhangi bir dosyayı silmeden önce TreeSize, kullanıcıları da uyarmayı ihmal etmiyor. Uyarıda ise sadece çok yer kaplıyor diye bir dosyayı silmenizin gerekmediği ifade edilirken, önemli verilerin silinmesinin sistemde ciddi hasarlara yol açabileceği kullanıcılara hatırlatılıyor.

Diğer bir deyişle, tam olarak ne işe yaradığını bilmediğiniz dosyaları silmeden önce bir kez daha düşünmeniz gerekiyor.

Bu tip bir durumla karşılaştığınızda bir bilir kişiye sormanız ya da Google'dan yardım alarak klasör ya da dosyada yazan ismin ne anlama geldiğini öğrenmeniz daha akıllıca bir yol olacaktır.

TreeSize ile sabit diskiniz rahat bir nefes alsın

TreeSize ile sabit diskiniz rahat bir nefes alsın

Yazılımın pratikte en işe yarar yanı, varlığından haberdar dahi olmadığınız dosyaları önünüze sermesi ve bunları size en kısa yoldan silebilmenize izin vermesi.

Örneğin resimde görmüş olduğunuz uyarı penceresini baz alalım. DVD Video.iso etiketli bu dosya, görüldüğü üzere 3.10 GB'lık bir dosya boyutuna sahip.

Bu dosyayı farkında olmadan ya da daha sonra tamamen silerim diyerek Geri Dönüşüm Kutusuna (Recycle Bin) atmanız ve ardından o dosyayı burada unutmanız, gereksiz yere bu kadar alanın kullanılması anlamına gelir; zira Geri Dönüşüm Kutusuna giden hiçbir dosya silinmez ve belirli aralıklarla bu kutunun temizlenmesi gerekir.

Yazılımın 20 Dolar değerindeki Premium sürümü, kullanıcılara biraz daha detaylı bir kullanım sunuyor olsa da, TreeSize'ın ücretsiz olan bu sürümü de işinizi rahatlıkla görebiliyor.

Okuyucu Yorumları