Saç neden beyazlar? Saçın beyazlaması önlenebilir mi?

Bazı insanların saçları erken yaşta beyazlarken, bazı insanlar ömürleri boyunca beyaz saçla karşılaşmayabiliyor. Peki ama saç neden beyazlar? Saç beyazlamasını önlemek için yapılabilecek bir şey var mı?

Saç neden beyazlar?

Beyaz saç ve gri saç aynı şey değildir. Gri saçta az miktarda melanin bulunurken beyaz saçta hiç bulunmaz. Kuaför ve renk uzmanı Lisa Shepherd, bunların aynı zamanda doku açısından da farklı olduğunu belirtiyor: “Gri saçlar kaygan ve parlak olabilirken, beyaz saçlar daha kabarık ve kıvırcık olma eğilimindedir.” Ancak beyaz saçın ne olduğunu bilsek de, nedeni ve zamanı belirsiz olabilir.

Saç neden beyazlar?

Peki, saç neden beyazlar? Saçların erken grileşmesi, çoğunlukla ne kadar pigment üreten hücreye (melanosit) sahip olduğumuzu belirleyen genetik sebeplere bağlıdır. Fulham Saç Derisi ve Saç Kliniğinde Danışman olan Eleanore Richardson, “her saç döngüsünün sonunda melanositlerimizin yerini sınırlı sayıda kök hücre alır ve birçok saç döngüsünden sonra bunlar tükenebilir ve foliküllerin pigment üretimi tükenmiş halde kalır” diye açıklıyor.

  • Ancak yaşam tarzımız ve çevremiz de bu değişime katkıda bulunabilir. Bu tür dış etkiler, melanositlerimizin işlev bozukluğuna neden olarak kaçınılmaz grileşme sürecini hızlandırabilir. Eleonore, pratikte bunun “vücuttaki iltihabi değişiklikler (yüksek alkol alımı veya sigara içme), psiko-duygusal stres, UV ışığına maruz kalma, kirlilik ve vitiligo veya alopesi Areata gibi otoimmün hastalıklar anlamına geldiğini” söylüyor.

  • Bir diğer etken ise vücudumuzdaki hormonlardır. Vücudumuzdaki östrojen ve progesteron hormonları melanini etkilediği için, hormon oranlarındaki değişimler ile beraber renk farklılıkları oluşabilir.

  • Yine de beyaz saçın tamamen normal olduğunu unutmamamız gerekiyor. Yıllar geçtikçe vücudumuzdaki her şey gibi saçlarımızın da yaşlanma sürecinin bir parçası olması son derece normaldir.

  • Uzmanların belirttiğine göre, insanlar genellikle 30’lu yaşlarının başında ilk beyaz saçlarıyla karşılaşıyor. 50’li yaşlarda ise ortalama olarak saçlarımızın yarısından fazlası beyaza (pigmentsiz) dönüşüyor. Yine de, saçların grileşmesi 18 gibi erken bir yaşta veya çok daha geç bir yaşta başlayabilir.

  • Eleonore’un söylediğine göre, “Saçların beyazlamaya başlaması ortalama 11 saç döngüsü sürer, her saç döngüsü yaklaşık 3 yıl sürer, bu nedenle çoğu insan 33 yaşına geldiğinde bazı gri saçların ortaya çıktığını görmeyi bekleyebilir.”

Beyaz saça özellikle yatkın olanlar var mı?

Eleonore, “genetik, erken beyazlama ihtimalinizin mi yoksa grileşme ihtimalinizin daha yüksek mi olduğu konusunda en büyük belirleyici olacaktır” diyor. Bu yüzden yakın ailenize dikkat edebilirsiniz. Eğer ebeveynlerinizin saçları genç yaşta beyazlamaya başladıysa muhtemelen sizin için de aynı durum geçerli olabilir" diyor.

Beyaz saçları önlemek için yapabileceğimiz bir şey var mı?

Ne yazık ki direkt olarak beyaz saçları önlemek için yapabileceğimiz pek bir şey yok. Ancak Eleonore’un belirttiği üzere, “melanositlerimizin sağlığını iyileştirerek oksidatif stresten daha az etkilenmelerini” sağlamamız mümkün: “Daha az alkol, sigara ve yüksek şekerli yiyecekler yardımcı olabilir. Günlük olarak karşılaştığımız ve katlandığımız duygusal ve psikolojik stresi yönetmek de önemlidir, ancak kuşkusuz çok daha zordur.”

Beyaz saç stresten mi olur?

Eleonore “Genç yaşta beyaz saçların en yaygın üç nedeni genetik, hastalık ve strestir. Çocuk felci veya vitiligo gibi genetik saç rahatsızlıkları saçların doğumdan itibaren beyazlaşmasına neden olabilir, yüksek duygusal/psikolojik stres dönemleri de erken beyazlamaya neden olabilir” diyor.

Ayrıca pernisiyöz anemi ve tiroid bozuklukları da erken beyazlamaya neden olabilir. Stres, hastalık ve uygunsuz beslenme vücudunuzdaki B vitaminini tüketebilir ve bazı çalışmalar, B vitamini eksikliğinin saçların erken beyazlamasına sebep olabileceğini gösteriyor.

Beyaz saçlar siyaha dönebilir mi?

Kuaför Luke Benson, “Bunun gerçekleşmesi çok nadirdir, birisinin B12 eksikliği gibi beyaz saça neden olabilecek bir hormonal sorunu tespit etmesi ve sonra bunu düzeltmesi durumunda ortaya çıkabilir, ancak genel olarak bu gerçekleşmez” diyor.

Beyaz saç sağlıksız mıdır?

Luke Benson bunun doğru olmadığını vurguluyor: “Saçın gücü hala iyi olabilir ve güçlü kalabilir, çünkü bu sadece hormon değişiklikleri veya foliküllerdeki pigment eksikliği nedeniyledir.”

Dokudaki değişikliği de “sağlıksız olma göstergesi” olarak düşünmeyin. Bu, düzeninize daha fazla nemlendirici ürün eklemek veya parlaklık katmak için ürünleri parlatmak gibi ürünlerde bir değişiklik gerektirebilir.

Beyaz saçlar boyanabilir mi?

Beyaz saçları boyamanız kesinlikle mümkündür ve hatta kremsi tonlar ve dikkatlice uygulanmış vurgular ile bu beyazlığın üzerine giderek daha da iyi gözükmesini sağlayabilirsiniz.