Saddam Hüseyin, füze sistemi yapmak için PlayStation 2 mi stokluyordu?

Saddam Hüseyin’in güdümlü bir füze sistemi geliştirmek için binlerce PlayStation 2 topladığı haberleri bir dönem medyanın manşetlerindeydi. Peki bu haberler nereden çıkmıştı? Doğru olması imkansız olan iddia, nasıl oldu da ana akım medyaya kadar ulaşmıştı?

Saddam Hüseyin, PlayStation 2’lerle füze sitemi mi yapacaktı?

2000 yılının sonlarında, önce söylenti olarak ortaya çıkan ve daha sonra ana akım medyaya kadar ulaşan acayip bir iddia dikkat çekiyordu. Irak cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'in o sonbaharda piyasaya çıkan PlayStation 2 sistemlerini stokladığına dair haberler bir anda gündem oldu. Haberlere göre 4.000'den fazla konsol, on yıldan uzun bir süre önce Birleşmiş Milletler tarafından Irak'a uygulanan silah ambargosunu atlatarak sadece birkaç ay içinde Irak'a ulaşmıştı.

Peki bu durumun endişe verici yanı neydi? İddia, Saddam Hüseyin'in konsollara çipleri için değer verdiği yönündeydi. Liderin ambargoda bir boşluk bulduğu ve füze sistemlerine rehberlik edecek kadar güçlü bir süper bilgisayar oluşturmak için 10 ila 20 konsolu bir araya getirmeyi planladığına dair korkular dile getiriliyordu.

Neyse ki gerçekler, bu endişeyi ortaya çıktığı kadar çabuk ortadan kaldıracaktı. Teknik olarak, bir dizi PlayStation 2 konsolu bağlanabilir ve 128-bit işlemcileri birlikte kullanılabilir. Buraya kadar tamam. Ancak bunun yanında Irak'ın, PS2'nin çıkışından sonra geliştirmek için yıllara ihtiyaç duyacağı benzersiz bir yazılım da gerekliydi. Ve bunu yapmak açık bir şekilde imkansızdı.

Başka bir deyişle, bu akıl almaz PlayStation 2 söylentisi sadece bir söylentiydi. Ayrıca, ana akım medyanın bile basit ve gerçekten uzak bir söylentiyi nasıl manşetlere çıkarabildiğinin güzel bir kanıtı olarak tarihe geçti.