Sahte Şarj Cihazları Telefonunuzun Pilini Öldürmesin!

Telefonunuzu şarj etmekte kullandığınız şarj adaptörlerinde nelere dikkat etmelisiniz? Sahte şarj cihazları cebinize neler yapıyor? Açıkladık...

Sahte şarj cebinizi öldürmesin!

Telefonunuza uyan herhangi bir kabloyla onu şarj etmenin doğru olduğunu düşünüyorsanız, biraz yanılıyorsunuz. Her şarj adaptörü aynı olmadığından, şarj süresi değişebilir. Daha kötüsü ise cihazınız, uygun olmayan bir şarj adaptöründen dolayı kalıcı olarak hasar görebilir, sahte şarj kablonuz pilinizin ömrünü tüketebilir.

Güç adaptörlerini telefonunuza elektrik aktaran basit cihazlar olarak düşünmüş olabilirsiniz, ancak bu iş bu kadar basit değil. Prize taktığınız adaptörün içerisinde bazı parçalar bulunuyor. Örneğin regülatör, telefonunuz şarj olduğunda gücü keserek şarj işlemini durduruyor. Bununla birlikte telefonun şarj kablosunu sökseniz bile adaptörünüz, enerji tüketmeyi sürdürüyor.

Sahte ve uygun olmayan kablolar sadece pilinizi riske atmıyor. Yanlış bir USB-C kablosu kullanmanın laptop'unuzu bozabileceği, daha önce Google'dan Benson Leung tarafından bir testle gösterilmişti.

Peki ne yapmalı, nelere dikkat etmelisiniz?

1. Orijinal Şarj Cihazını Yanınızda Taşıyın

Şarj kablosuna iyi bakmaya dikkat edin ve cihazınızla birlikte gelen kabloyu kullanın. Telefonunuzu otomobilde şarj etmeniz gerekiyorsa, ipuçlarımızı okumaya devam edin.

2. Giriş ve Çıkış Değerlerini Kontrol Edin

Üreticinin sağladığı güç adaptörünün ideal bir güç değeri bulunur. İkinci bir şarj adaptörü alacaksanız, giriş ve çıkış değerlerinin bu değerlerle eşleşmesine dikkat edin. Voltaj (V) ve amper (A) değerlerini kontrol edin.

3. Sertifikasyonlara Bakın

"CE" gibi sertifikalar, üreticinin belirli standartlara uyum göstermeye çalıştığını gösterir. Örneğin RoHS sertifikası, ürünün tehlikeli belirli parçaları içermediğini gösterir. Bu tür sertifika simgeleri, cihazınızın hasar görme olasılığının düştüğünü gösteriyor ve dahası, çevreye de daha az zarar vereceğiniz anlamını taşıyor.

4. Yan Yana Karşılaştırın

Bazı sahte ürünler, marka isminden sertifika simgelerine birçok şeyi ikna edici biçimde taklit edebiliyor. Ancak bu sırada bazı şeyleri atlayabiliyorlar. Fark, yalnızca birkaç kelimeden ibaret olabilir, bu yüzden cihazları dikkatle karşılaştırmanız gerekiyor.

Bunları üçüncü parti bir şarj cihazı için yapmanız gerekmiyor, ancak orijinal olduğunu düşündüğünüz, yeni aldığınız adaptörle orijinalinin ağırlığını karşılaştırın ve üzerine parmağınızı vurarak çıkan sese bakın.

Okuyucu Yorumları