Samsung, bir kez daha kendi Exynos çiplerine dönmeyi planlıyor

Samsung, üretim maliyetlerini düşürebilmek için Qualcomm gibi dış kaynaklardan daha az çip alıp, bir kez daha Exynos çiplerine dönmeyi planlıyor.

Samsung, bir kez daha Exynos çiplerine dönmeyi planlıyor

Samsung, son birkaç yıldır üst seviye çip setleri için Qualcomm’a giderek daha fazla güvenmeye başladı. Katlanabilir telefonlar yalnızca Snapdragon çiplerini kullanmaya devam ederken, Galaxy S23 serisi de yalnızca Qualcomm çip setlerini kullanıyordu. Samsung, belirli pazarlarda Snapdragon kullanan türevler bulunmasına rağmen, bu yıl Galaxy S24 serisiyle beraber bazı pazarlarda Exynos’u geri getirdi.

Samsung’un mobil bölümünün en büyük girdi maliyetlerinden birini çip seti satın alımları oluşturuyor. Ayrıca, eğer Qualcomm fiyatlarını arttırmaya karar verirse, Samsung'un bu çipler için daha yüksek bir ödeme yapmak dışında çok fazla seçeneği olmayabilir. Görünüşe göre Samsung, maliyetleri düşürmeye yardımcı olmak için bu yıldan itibaren Exynos çip setlerini çok daha fazla Galaxy cihazında kullanmak istiyor.

Kısa bir süre önce yayınlanan bir rapor, Samsung’un Galaxy cihazlarında Exynos çiplerinin kullanımını azalttığını gösteriyordu. 2023’ün 4. çeyreğinde dağıtılan Exynos destekli cihazların sayısı, 2022’nin 4. çeyreğine göre %48 azalarak yalnızca 13 milyona ulaştı. Samsung’un akıllı telefon çip setlerinden elde ettiği gelir de aynı dönemde %44 azaldı.

Exynos çip setleri temel olarak Galaxy cihazlarında kullanıldığından dolayı, bu düşüşün büyük ölçüde Samsung’un üst seviye cihazlarda Qualcomm ve bazı düşük seviye telefonlarda MediaTek gibi şirketlerden daha fazla çip seti satın almasından kaynaklandığı görülüyor.

Samsung Electronics’in 2023 işletme raporundaki sayılara bakıldığında, şirketin mobil bölümünün, 2023’te mobil çip setleri için 8,87 milyar dolar, yani 2022 ile karşılaştırıldığında %3,1 daha fazla harcadığı görülüyor. Şirket, raporunda mobil çip setlerinin fiyatının “önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30 arttığını” belirtti.

Eğer Samsung, yeni sızıntılarda belirtildiği gibi 2024’ten itibaren Galaxy cihazlarında daha fazla Exynos çip seti kullanırsa satın alma maliyetlerini düşürebilir. Ayrıca şirket, kullanıcıların performans ve güç verimliliği konusundaki endişelerini gidermek için Exynos çip setlerinin rekabet gücünü artırmaya da yatırım yapacak.