Samsung ve AMD'nin Exynos ortaklığı üzerinde kara bulutlar geziniyor

Samsung ve AMD'nin, Exynos işlemcilere yüksek grafik gücü getirmeyi amaçlayan ortaklığı, bazı sızıntılara göre sona ermek üzere. Samsung, AMD ile çalışmak yerine kendi grafik çözümünü geliştirmek istiyor olabilir.

Samsung ve AMD'nin Exynos ortaklığı sona mı eriyor?

Üç yıl önce Samsung'un RDNA2 grafiklerini Exynos çiplerine taşımak için AMD ile birlikte çalışmaya başlamasıyla beraber, iki şirket arasında bir ortaklık başladı. 2022’nin başlarında tanıtılan Galaxy S22 serisindeki Exynos 2200, Samsung’un, AMD’nin RDNA 2 mimarisiyle desteklenen Samsung Xclipse GPU’ya sahip ilk akıllı telefon işlemcisiydi.

İki şirket, Nisan ayında yaptıkları bir duyuru ile daha fazla akıllı telefona yüksek kaliteli grafikler sunmak için ortaklıklarına devam etme planlarını bildirdi. Ancak yeni bir söylenti, Samsung’un AMD ile olan ortaklığını sona erdirmenin eşiğinde olabileceğini iddia ediyor.

Bu söylentiye göre Samsung Electronics’in Exynos çiplerinin üretiminden sorumlu bölümü System LSI, AMD’ye güvenmeye devam etmek yerine şirket içi kendi mobil GPU’lar geliştirmeyi düşünüyor.

Samsung, 2025 yılına kadar yapay zeka, otomotiv, ISOCELL kamera sensörleri ve grafik konularında şirket içi geliştirme yeteneklerini güçlendirmeyi hedefliyor. Bu, şirketin kritik grafik işlemci bileşenlerinin tasarımı üzerinde tam kontrole sahip olmasını sağlayacak.

Eğer bu sızıntı doğruysa, gelecekte AMD mimarisi yerine Samsung GPU’ya sahip Exynos işlemciler ile karşılaşabiliriz.

Şimdilik, önümüzdeki yıl piyasaya sürülmesi beklenen Exynos 2400’ün, iki kat grafik performansı sunan geliştirilmiş AMD tabanlı GPU’yu kullanacağı söylentileri devam ediyor. Ancak Samsung - AMD ortaklığının uzun vadede nereye gideceği şu anda belirsiz.

Diğer sızıntılara göre Samsung, Exynos 2400 işlemcisini Asya, Afrika ve Avrupa’da kullanmayı planlarken, Galaxy S24 serisinin Kanada, Çin ve ABD versiyonu da Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 ile sunulacak.