Samsung, yıllar sonra ilk büyük satın alımına hazırlanıyor olabilir

7 yıldır büyük bir şirketi satın aldığını duymadığımız Samsung, aradan geçen bu kadar uzun zamanın ardından ilk büyük satın alımına hazırlanıyor olabilir.

Samsung, yıllar sonra ilk büyük satın alımına hazırlanıyor olabilir

Samsung, milyarlarca dolar nakde sahip olmasına rağmen son yedi yılda herhangi bir büyük satın alma gerçekleştirmedi. Son büyük satın alması ise Harman International olmuştu.

Ama son raporlar, şirketin artık birleşme ve satın alma segmentinde daha aktif olmayı amaçladığını gösteriyor ve görünene göre şirket, şimdiden bir hedef belirlemiş olabilir.

Bazı söylentiler bir yarı iletken şirketi veya mobil cihazlarını geliştirmeye yardımcı olacak bir şirket satın alabileceğini öne sürse de, Samsung Electronics aslında klima sistemleri yapmakla ilgileniyor gibi gözüküyor. Bildirilene göre Samsung, Johnson Controls International’ın 6 milyar dolardan fazla değere sahip ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) varlıklarını satın almak isteyen şirketlere katıldı. Diğer teklif sahipleri arasında Robert Bosch ve Lennox International yer alıyor.

Elbette teklif sayısı artabilir ve potansiyel bir anlaşma en az birkaç ay boyunca kesinleşmeyebilir. Samsung bu şirketi satın almayı başarırsa bu, yedi yıl içindeki ilk büyük satın alımı olacak ve önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde büyümesi beklenen HVAC pazarında hakimiyet kurmasına yardımcı olacak.

Ayrıca bunun çok büyük bir sürpriz olmadığını da söyleyebiliriz. Samsung Electronics İcra Kurulu Başkanı Han Jong-hee, şirketin son yıllık hissedarlar toplantısında yeni bir birleşme ve satın alma anlaşması konusunda ilerleme kaydedildiğini ve ayrıntıların yakında açıklanacağını söyledi. Johnson Controls, Hitachi ile olan klima girişiminin ve ABD’deki işletmesinin yanı sıra konut ve hafif ticari işletmelerini de satıyor.

60 milyar dolardan fazla nakde sahip olan Samsung, bu satın alımın ardından başka şirketleri de satın alabilecek kapasiteye sahip. Örneğin bazı raporlar, Samsung’un Almanya merkezli Continental AG’nin otomotiv elektronik işini satın almayı düşündüğünü öne sürüyor.