Samsung yönetim kurulu başkanı Lee Jae-yong, bu kez hapse girmekten kurtuldu

Daha önce iki kez kendini parmaklıklar ardında bulan Samsung'un yönetim kurulu başkanı olan Lee Jae-yong, bu kez hapse girmekten kurtulmayı başardı. Peki, Lee Jae-yong'a yöneltilen suçlama neydi?

Teknoloji dünyasının önemli ismi, hapse girmekten kurtuldu

Samsung Electronics yönetim kurulu başkanı Lee Jae-yong, en azından şimdilik hapishaneye geri dönmek zorunda kalmayacak. Seul Merkez Bölge Mahkemesi Lee’yi, Samsung’un iki iştirakinin (bir inşaat şirketi olan Samsung C&T ve bir eğlence parkı ve giyim şirketi olan Cheil) 2015 yılında birleşmesinde hisse senedi manipülasyonu ve muhasebe dolandırıcılığı yapmaktan suçsuz buldu. Eski Samsung başkanı Lee Kun-hee’nin oğlu olan Lee, babasının 2014 yılında kalp krizi geçirmesinden bu yana Samsung grubuna liderlik ediyor. Lee Kun-hee 2020’de hayatını kaybetmişti.

Associated Press’in bildirdiğin göre savcılar, Lee ve diğer Samsung yöneticilerinin, birleşmenin Lee’nin en büyük hissedarı olduğu Cheil’in lehine olacak şekilde varlıkları manipüle ettiğini ve Samsung C&T hissedarlarına zarar verdiğini savunuyordu. Savcılar, birleşmenin Lee’ye Samsung Electronics üzerinde daha fazla kontrol kazandırdığına da dikkat çekerek, Samsung yöneticisi için beş yıl hapis cezası talep ediyordu. Lee ise suçlamaları kabul etmeyerek masumiyetini korudu ve birleşmenin çok uluslu şirketin daha istikrarlı hale gelmesine yardımcı olduğunu belirtti.

Mahkeme Lee’nin iddiasını kabul ediyor gibi görünüyordu. CNN’in haberine göre, Seul Merkez Bölge Mahkemesi Baş Yargıcı Park Jung-jae, Lee’nin Samsung C&T’yi zarara uğratmayı amaçladığına dair yeterli kanıt bulunmadığını söyledi. Park, “Lee’nin kontrolü güçlendirilmiş olsa bile, birleşmenin makul bir amacı olduğu sürece bu durumda birleşmenin adil olmadığı düşünülemez” dedi.

Lee’nin beraat etmesi, 2015’teki tartışmalı birleşmeyle ilgili dramanın en yeni bölümü olarak karşımıza çıkıyor. 2017 yılında Lee, hükümetin birleşmeye desteğini garanti altına almak için eski Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ve onun sırdaşına yaklaşık 6,4 milyon dolar rüşvet vermekten suçlu bulunmuştu. Skandal, Güney Korelilerin aylarca süren protestolarına, öfkesine ve Park’ın görevden alınmasına yol açtı.

Lee, o davada beş yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak bir yıldan kısa bir süre sonra serbest bırakıldı; davanın tekrar görülmesine karar verildi. Rüşvet davasının 2021’deki yeniden duruşmasında tekrar suçlu bulundu, iki buçuk yıl hapis cezasına çarptırdı ve aynı yılın sonunda şartlı tahliyeyle serbest kaldı. 2022’de Başkan Yoon Suk Yeol, rüşvet suçlamalarından dolayı onu affetti.

Lee, rüşvet suçundan hapisten çıktıktan yaklaşık bir yıl sonra Samsung Electronics’in icra başkanı olarak atandı. Lee, Samsung’a ve hissedarlarına yol açtığı sorunlardan dolayı çok üzgün olduğunu ve şirketi geliştirmeye odaklanmak istediğini söylüyor.