Saniyede 156.3 trilyon kare kayıt yapan kamera geliştirildi

Bilim insanları öyle bir kamera geliştirdi ki, bildiğimiz kameralar yanında oyuncak gibi kalıyor. İşte saniyede 156.3 trilyon kare kayıt yapan kamera...

Saniyede 156.3 trilyon kare kayıt yapan kamera geliştirildi

Bilim insanları, saniyede 156,3 trilyon kareye denk gelen 156,3 terahertz (THz) kodlama hızıyla tek tek piksellere görüntü aktaran son derece hızlı bir bilimsel kamera geliştirdi. SCARF (swept-coded aperture real-time femtophotography) olarak adlandırılan araştırma sınıfı kamera, günümüzün en pahalı bilimsel sensörleri için çok hızlı gelişen mikro olayları inceleyen alanlarda çığır açabilir.

SCARF, bir yarı iletkendeki emilim ve bir metal alaşımının manyetikliğinin giderilmesi gibi ultra hızlı olayları başarıyla yakaladı. Araştırma, şok dalgası mekaniği veya daha etkili ilaç geliştirme gibi çeşitli alanlarda yeni sınırlar açabilir.

Araştırma ekibinin başında Kanada'daki Institut National de la Recherche Scientifique'den (INRS) Profesör Jinyang Liang bulunuyor. Kendisi ultra hızlı fotoğrafçılık alanında dünya çapında tanınan bir isim ve bu çalışma onun altı yıl önce yaptığı ayrı bir çalışmada elde ettiği verilerin geliştirilmesine dayanıyor.

Yeni araştırma Nature dergisinde yayımlandı, INRS tarafından yapılan bir basın açıklamasında özetlendi ve ilk olarak Science Daily tarafından haberleştirildi.

Şimdilik bu kameraları cep telefonlarında görme şansımız yok ancak yakın gelecekte bu teknolojinin tüketici elektroniği alanına yansıtılması ve 156,3 trilyon kare olmasa da, daha hızlı kameralar üretmek için kullanılması da olası görünüyor.