Devlet okullarından Instagram, TikTok ve diğer sosyal medya devlerine dava

ABD'nin Seattle eyaletindeki devlet okulları, sosyal medya devlerine savaş açtı: Hedefte Instagram, YouTube, TikTok gibi çok sayıda sosyal medya platformu bulunuyor.

Devlet okullarından sosyal medya devlerine dava

ABD - Seattle'da bulunan devlet okulları, TikTok, Facebook, Instagram, YouTube ve Snapchat'in arkasındaki teknoloji devlerini "Amerika'nın Gençlerde akıl sağlığı krizi" yaratmakla suçlayarak dava açtı. Bir ABD bölge mahkemesinde açılan 91 sayfalık dava, teknoloji devlerinin sosyal medyanın bağımlılık yapıcı doğasını istismar ederek artan kaygı, depresyon ve kendine zarar verme düşüncelerine yol açtığını iddia ediyor.

Davada, “davalılar, kullanıcılarının psikolojisini ve nörofizyolojisini kullanarak platformlarında daha fazla zaman geçirmelerini sağlayacak şekilde tasarlanıyor ve bilinçli bir seçim" deniliyor. Dosya aurıca şu cümleleri içeriyor: "Onlar, ülke çapında on milyonlarca öğrenciyi sosyal medya platformlarının aşırı kullanımı ve kötüye kullanılmasıyla ilgili olumlu geri bildirim döngülerine soktu ve gençlerin savunmasız beyinlerini başarıyla sömürdüler."

Şikayete göre, kullanıcılara sunulan zararlı içerikler arasında aşırı diyet çnerileri, kendine zarar vermeye teşvik ve daha fazlası yer alıyor. Bu, 2009 ve 2019 yılları arasında “üst üste iki hafta veya daha uzun süre boyunca bazı olağan etkinlikleri yapmayı bırakacak kadar üzgün veya umutsuz” hissettiğini bildiren öğrencilerin sayısında yüzde 30'luk bir artışa yol açtı.

Bu da, çalışmalarındaki performansın düşmesine yol açarak, "okula gitme olasılıklarını azaltıyor, madde kullanımına ve eyleme geçme olasılıklarını artırıyor, bunların tümü Seattle Devlet Okullarının eğitim misyonunu yerine getirme becerisini doğrudan etkiliyor."

ABD İletişim Ahlakı Yasası'nın 230. Bölümü, çevrimiçi platformların üçüncü taraflarca yayınlanan içerikten sorumlu olmadığı anlamına geliyor. Ancak dava, hükmün sosyal medya şirketlerini “zarara neden olacak şekilde” içerik önerme, dağıtma ve tanıtma konusunda korumadığını iddia ediyor.

Axios ile konuşan bir Google sözcüsü, “Platformlarımızda çocuklar için güvenli deneyimler oluşturmaya büyük yatırımlar yaptık ve onların refahına öncelik vermek için güçlü korumalar ve özel özellikler getirdik” dedi ve devam etti: “Örneğin, Family Link aracılığıyla ebeveynlere, gözetim altındaki cihazlarda hatırlatıcılar ayarlama, ekran süresini sınırlama ve belirli içerik türlerini engelleme olanağı sağlıyoruz.

Meta'nın küresel güvenlik başkanı Antigone Davis ise yaptığı açıklamada “gençleri ve aileleri desteklemek için, ebeveynlerin gençlerin Instagram'da geçirdikleri süreyi sınırlamasına olanak tanıyan denetim araçları ve gençlerin yaşa uygun deneyimler yaşamasına yardımcı olan yaş doğrulama teknolojisi dahil olmak üzere 30'dan fazla araç geliştirdik” dedi ve devam etti: “Bu önemli konularda uzmanlar, politika yapıcılar ve ebeveynlerle yakın çalışmaya devam edeceğiz.”

TikTok ise henüz konu hakkında bir yorum yapmadı.

Bazı eleştirmenler ve uzmanlar de, son zamanlarda sosyal medya şirketlerini gençleri ve çocukları istismar etmekle suçluyor. Meta muhbiri Frances Haugen, örneğin, Kongre'de “Facebook'un ürünlerinin çocuklara zarar verdiğine” dair ifade verdi. Yeme bozuklukları uzmanı Bryn Austin, 2021 Harvard makalesinde sosyal medya içeriğinin gençleri “tehlikeli bir sarmalın” içine gönderebileceğini yazdı. Ve konu, geçen yıl Çocuklar Çevrimiçi Güvenlik Yasasını (KOSA) öneren yasa koyucuların da dikkatini çekti.