Sekmeleri hangi web tarayıcısı icat etti?

Sekmeleri hangi web tarayıcısı ortaya çıkardı? Peki ya eklentileri? İşte yanlış bilinenler...

3 web tarayıcısı efsanesi!

İnternette sekmeler olmadan dolaşmayı hayal etmek bile zor. Çok fazla sekmenin sörfü yavaşlattığı doğru, ancak sekmeleri desteklemeyen modern bir tarayıcı düşünemiyoruz bile.

Peki sekmelere hangi web tarayıcısı öncülük etti? Çoğu kullanıcı, sekmelerin ilk olarak Firefox (o zaman Firebird olarak biliniyordu) ile ortaya çıktığını düşünüyor. Firefox'un sekme konseptini yaygınlaştırdığı doğru, ancak ilk değildi. 2000'lerin başında Opera da sekmeleri kullanıyordu, ancak o da sekmeli ilk tarayıcı değildi.

İlk sekmeli web tarayıcısı unvanı, ismini muhtemelen hiç duymadığınız InternetWorks'e ait. BookLink tarafından geliştirilen yazılımın teknolojisi, daha sonra Microsoft tarafından lisanslanmış ve böylece Word'e internet yetenekleri getirilmişti.

Çoğunlukla inanılan iki efsane ise Chrome'un tarayıcı eklentilerini icat ettiği ve yine Chrome'un gizli gezinti modunu ilk kez sunduğu. Ancak bunlar da doğru değil. Aslında tarayıcı eklentileri, sekmelerden önce çıkmıştı. 1999'da çıkan Microsoft Internet Explorer 5, bugünkü kadar kullanışlı olmasa da, yeteneklerini geliştiren eklentileri destekliyordu.

Google'ın özel gezinti modundan üç sene önce ise Safari, cookie'leri ve önbelleği geçici olarak duraklatan bir işleve sahipti. Bu yüzden gizli gezinti modu için teşekkür edecek birini arıyorsanız, Chrome'a değil, Safari'ye teşekkür etmeniz gerekiyor.

Okuyucu Yorumları