Ses kaydedip görüntü yakalayabilecekler: Casus kıyafetler ve iç çamaşırları geliyor

ABD Savunma Bakanlığı, istihbarat ajanları ve polisler için ses, görüntü ve coğrafi konum yakalayan yüksek teknolojili “casus kıyafetler ve iç çamaşırı” geliştiriyor.

“Casus iç çamaşırları” geliyor

ABD hükümeti, her türlü giysiyi birer istihbarat aracına dönüştüren akıllı tekstil ürünleri geliştirdiğini duyurdu ve bu programı SMART ePANTS olarak adlandırıyor. Bilgisayarlı giysiler normal giysiler gibi hissedilecek, hareket edecek ve işlev görecek. Ancak ses, video ve coğrafi konum verilerini kaydetme yeteneklerine de sahip olacak.

Yetkililer, minik kameralar, sensörler, iplik gibi davranan mikrofonlar ve kullanıcının vücudundan güç alan enerji toplayıcılarla donatılmış gömlekler, pantolonlar, çoraplar ve iç çamaşırları üretmeyi planlıyor. ABD Ulusal İstihbarat Dairesi'nin gizli ajanlara, kolluk kuvvetlerine ve acil tıbbi teknisyenlere yönelik bu çabalara 22 milyon dolar harcadığı iddia ediliyor.

Duyuru, ABD Milli Savunma Bakanlığı'nın bir kolu olan İstihbarat İleri Araştırma Projeleri Faaliyeti (IARPA) tarafından yapıldı. IARPA tarafından yapılan bir basın açıklamasında "Akıllı Elektrikle Çalışan ve Ağ Bağlantılı Tekstil Sistemleri (SMART ePANTS) programı, herhangi bir giysi gibi hissettiren, hareket eden ve işlev gören Aktif Akıllı Tekstilleri (AST) geliştirmeye yönelik en büyük yatırımı temsil ediyor" denildi.

The Intercept'in bildirdiğine göre, aralarında MIT, SRI International, Nautilus Defense, Leidos ve Areté'nin bulunduğu beş varlık bu proje için yatırım almış durumda.