"Siber adam kaçırma" kurbanı Çinli genç, dağda bulundu ve kurtarıldı

Yeni yılın yeni siber suç trendi görünüşe bakılırsa "siber adam kaçırma" olacak. Peki nedir bu "siber adam kaçırma" ve Çinli bir genç kendi isteğiyle gittiği dağdan nasıl kurtarıldı?

"Siber adam kaçırma" kurbanı genç, dağda bulundu

Çinli bir genç, bu yılın yeni siber suç trendi “siber kaçırmanın” kurbanı olduktan sonra kurtarıldı. Utah’ın küçük Riverdale topluluğundaki polis ekipleri, 17 yaşındaki Çinli değişim öğrencisi Kai Zhuang, çevrimiçi suçluların onu şantajla dağlara gitmeye ve onlar ailesine şantaj yaparken orada kalmaya ikna ettiği bir suç planının kurbanı olduğunu söyledi.

Zhuang’ın ortadan kaybolmasıyla ilgili olarak Riverdale polisi ile ilk temas 28 Aralık’ta, lisesinin onun kaybolduğunu bildirmesinin ardından kuruldu. Okul yetkilileri polise, kurbanın ailesinin kendileriyle temasa geçtiğini ve “kaçırıldığını” gösteren bir fotoğrafının aileye gönderildiğini söyledi.

Polis daha sonra Zhuang’ın Riverdale’de yanında kaldığı aileyle temasa geçti ve ev sahibi aile, onun kaybolduğunu fark etmediklerini ve önceki akşam evde olduğunu söyledi. Zhuang’ın Çin’deki gerçek ailesi polise, onun ortadan kaybolmasıyla bağlantılı bir şantaja bağlı olarak suçlulara 80.000 dolar kadar para teslim ettiklerini söyledi.

Yerel polis, FBI ve Çinli yetkililerle birlikte çalıştıktan sonra kurbanın telefonunu ve mali kayıtlarını inceledi ve kısa bir süre önce yerel bir kanyon bölgesini ziyaret ettiğini tespit etti. Daha sonra o bölgede bir arama kurtarma operasyonu başlattılar ve Zhuang’ı dağlarda bir çadırda kalırken buldular. Zhuang’ın “üşüdüğü ve korktuğu”, battaniyeden başka ısı kaynağı olmadığı ve “sınırlı yiyeceği ve suyu” olduğu belirtildi. Ayrıca polis “siber kaçıranlarla” iletişim kurmak için kullanıldığını tahmin ettiği birkaç telefon da buldu.

Riverdale Polisi tarafından yapılan basın açıklaması, suçluların mağdurları izole etmek ve ailelerini kendi istekleri dışında zorla tutulduklarına ikna etmek için çevrimiçi manipülasyonu kullandıkları bu tuhaf “siber kaçırma” trendi hakkında ek ayrıntılar sağlıyor. Polis, FBI tarafından kendilerine “rahatsız edici suç trendi” hakkında bilgi verildiğini ve FBI’ın bu tür olayların ABD’de birkaç kez yaşandığını söylediğini bildirdi.

"Siber kaçıranlar" yabancı değişim öğrencilerini, özellikle de Çinli yabancı değişim öğrencilerini hedef alıyor. Yabancı değişim öğrencileri ve aileleri tehdit ediliyor ve fidye talep ediliyor. Mağdura kendilerini izole etmeleri söyleniyor ve Facetime aramaları ve/veya Skype aracılığıyla mağdur takip ediliyor. Baskı altındaki kurban, esir tutuluyormuş gibi görünecek şekilde kendi fotoğraflarını çekmeye ve bu fotoğrafları ebeveynlerine göndermeye ikna ediliyor. Kurbanlar, siber saldırganlara uymamaları halinde ailelerinin zarar göreceği korkusuyla bu kurallara uyuyor.

Her ne kadar tüm suç planı, kurbanın “kaçıranların” meşru bir tehdit oluşturduğuna ikna edilmesine bağlı gibi görünse de, oldukça korkutucu bir plan gibi gözüküyor. Kısacası, birisi sizi arar ve tehdit ederek tek başınıza dağlara çıkmaya ikna etmeye çalışırsa, derhal telefonu kapatıp numarayı engellemeniz ve polise bildirmenizde fayda var.