Sıcak havalara teslim olmayın!

Telefon, laptop, tablet... Onları yaklaşan yaz sıcaklarına kurban etmemek için bu yazıya kulak verin

Sıcaklara teslim olmayın!

Sıcak yaz ayları yine kapımıza dayandı. Ama sıcak havaların sıkıntısını elektronik cihazlarımız da en az bizim kadar çekiyor. Onları nelerin tehdit ettiğini ve koruma yöntemlerini merak ediyorsanız, okumaya devam edin...

Otomobilin bir sauna ve solaryum olarak portresi

Yaz, güneş, yakıcı sıcak. Aşırı terleme, güneş çarpması, dolaşım problemleri bu havalarda bizi nasıl tehdit ediyorsa, cep telefonları da aynı şekilde tehdit altında. Özellikle kapalı arabada bırakmak, cep telefonları için ölüm tehlikesi anlamına geliyor. Araştırmalara göre güneş altında park edilmiş otomobillerin iç sıcaklığı 50 dereceye kadar çıkabiliyor. Bu ısı, koyu renkli otomobillerde 60 derece bile olabiliyor.

Peki ne yapmalı?

Cep telefonunuzu, navigasyon cihazınızı, bilgisayarınızı, tabletinizi ya da fotoğraf makinanızı koruma olmaksızın güneş altında bırakırsanız cihazınıza geri dönüşü olmayan şekilde zarar verebilirsiniz. Yüksek sıcaklar pilleri, ekranları, mekanik parçaları ve işlemcileri olumsuz şekilde etkiler ve elektronik aygıtların ömrünü kısaltır. Peki ne yapabilirsiniz?

Sizi bekleyen tehlikeler

Sizi bekleyen tehlikeler

Piller boşalıyor, işlemciler yavaşlıyor, ekranlar siliniyor... Eğer cep telefonunuzu, navigasyon cihazınızı, tabletinizi ya da başka bir elektronik cihazınızı uzun süre güneş altında bırakırsanız kötü sürprizlere hazır olun.

Tehlike: Pil çökmesi

Hava çok sıcak olduğunda pil daha hızlı yaşlanıyor. Bunun nedeni de, pilin içinde oluşan elektrokimyasal süreçlerin her on derecelik ısı artışında neredeyse iki kat hızlanması. Bunun sonucunda pilin içinde gazlar oluşuyor ve buldukları zayıf noktadan sızıyorlar. Böylece pilin kapasitesi azalıyor ve bir süre sonra bozuluyor. Ayrıca yüksek ısılarda güç hücreleri kendiliklerinden boşalıyor. Dizüstü bilgisayarlarda ısı arttığı zaman havalandırma devreye giriyor ve fazladan pil kullanıyor. iPad gibi bazı cihazlar ise ısı arttığı zaman kapanıyorlar ve pil harcamıyorlar. Ancak bu önlem standart değil.

Tehlike: Sürücülerin takılması

Dizüstünüzü kullanırken dikkat: Eğer bilgisayarınızı yüksek ısıda kullanmaya devam ederseniz, işlemci ve grafik kartı gibi parçalar fazla ısınabilir. Dizüstü bilgisayarlar Stand-By modunda bile ısı üretmeye devam ederler. Bunun bir başka sonucu da bazı malzemelerin yüksek ısıda esnemesi nedeniyle örneğin sürücülerin mekanik kısımlarının takılması.

Tehlike: Yanık

Dikkat! Cep telefonlarınızın, navigasyon cihazlarınızın, bilgisayar ya da dijital fotoğraf makinelerinizin bazı kısımları, özellikle koyu renkli metalden olanlar çok hızlı ısınabilirler. Bunlara dokunduğunuzda cildiniz yanabilir.

Tehlike: Geçersiz garanti

Unutmayın: Sıcaklardan kaynaklanan arızalarda üreticiler neredeyse her zaman kullanıcı kusuru nedeniyle garantinin geçersiz olduğunu söylüyorlar.

Nasıl korunabilirsiniz?

Nasıl korunabilirsiniz?

Peki cihazlarınızı nasıl koruyabilirsiniz? İşte birkaç öneri:

Yöntem 1: 20 dereceyi hedefleyin

En kısa ifadeyle: Telefonunuzu doğrudan güneş ışını altında ya da uzun süre sıcakta bırakmayın. Bu tabi diğer cihazlar için de geçerli. Cihazlar için ideal ısı 20 derece (tabii bu havada bulabilirseniz).

Yöntem 2: Kapatın

En iyisi yüksek ısılarda cihazlarınızı hepten kapatın. Bir çağrıyı kaçırmak, yeni telefon almak zorunda kalmaktan daha iyidir.

Yöntem 3: Bagaja koyun

Arabanızı güneşin altında park ettiniz ama bilgisayarınızı yanınıza almak istemiyorsunuz. O zaman en azından bagaja koyun. Böylece cihazınızı hem doğrudan güneş ışınlarından, hem de ısıdan korumuş olursunuz, çünkü arabaların bagajları daha serin olur.

Yöntem 4: Bekleyin

Eğer elektronik cihazınızı arabanızın içinde unuttuysanız elinize alır almaz kapatın (ama sakın elinizi yakmayın) ve normal ısıya düşene kadar çalıştırmayın. Dikkat: Cihazın kendi kendine soğumasını bekleyin. Hızlı soğusun diye buzdolabına koymaya kalkarsanız cihazın içinde su yoğunlaşması tehlikesi yaratabilirsiniz.

Yöntem 5: Sarın ya da üstünü kapatın

Plaj gibi yerlerde telefonunuzun üzerine en azından bir havlu sermelisiniz. Çantanıza koymanız daha bile iyi bir çözüm. Ama tabi gözünüz üzerinde olsun. Kalabalık yerlerde tek tehlike ısı değil...

Yöntem 6: Koruma kılıfı kullanın

Düzgün bir koruma kılıfı da işinize yarayacaktır. Ancak bu yöntemi kullanmaya karar verirseniz ucuz mal peşinde koşmayın. Burada kumaş ya da neopren doğru seçim. Bununla bağlantılı olarak son yöntem ise...

Yöntem 7: Plastik kılıflardan kaçının

İnce plastikten yapılmış ucuz cep telefonu kılıfları ısıda eriyebilir ve cihazınıza, hatta parmağınıza yapışabilir

Dayanıklı cep telefonları

Dayanıklı cep telefonları

Dışarıda kullanım için tasarlanmış dizüstü ya da tablet bilgisayarlar oldukça pahalı, seçenekler de kısıtlı. Isıya dayanıklı navigasyon cihazı ise yok. Ancak cep telefonlarında durum o kadar kötü değil. Bu üç telefon ile sıcak hava sorun olmaktan çıkıyor.

Sony Ericsson Xperia active:

Uygun fiyatlı bu telefon, sadece toz ve suya değil, darbelere de dayanıklı. Bunu telefonu birkaç defa kulak yüksekliğinden yere bırakarak kendimiz de denedik ve doğruladık. Hem eksi hem artı ısılarda sorunsuz çalışan cihaz için Sony, 50 derecenin üzerinde pilin çabuk boşaldığı uyarısını yapıyor. 3 inçlik dokunmatik ekranı ıslak parmaklarla bile çalışıyor. Telefon 1 metre derinlikte yarım saat çalışabiliyor. Diğer bir deyişle, mayonuzun cebinde unutup suya dalarsanız telefonunuz bozulmayacaktır. Sportmen kullanıcılar için koşu rotasını GPS üzerinden çıkaran MapMyFitness+ uygulaması telefonla birlikte geliyor. Android 2.3.4 ile çalışan cihaz için 4.0 güncellemesi bu yaz çıkacak. Diğer özellikler: 5 Megapiksel kamera, genişletilebilir bellek (microSD), Bluetooth 2.1.

Motorola Defy+:

Motorola Defy +, suya, toza ve çizilmelere dayanıklı, IP67 sertifikalı bir kasaya sahip. Yüksek ısılar da cihazı etkilemiyor: Üreticisinin belirlediği sınır 60 derece. Defy+ 3,7 inçlik bir ekrana sahip ve Android 2.3 yüklü olarak geliyor. Cihaz için bir Android 4 güncellemesi planlanmıyor. Çok iyi çalışan bir web tarayıcıya ve dayanıklı bir aküye sahip olan telefonun üzerinde 5 megapiksellik bir kamera var. Fiyatı da oldukça uygun.

Samsung Galaxy Xcover:

Samsung'un Xcover modeli de sağlam kasalı küçük bir cep telefonu. Android 2.3.6 kullanan ve güncellenmeyecek olan cihaz 1 metre derinliğe ve darbelere, toza, çamura dayanıklı. İncelememiz sırasında cihazı defalarca yere fırlattık, hatta birkaç defa suya dalıp çıktık, hiçbir sorun yaşamadık. Bunların yanında telefonun -20 ile +50 derece arasında sorunsuz çalıştığı da üretici tarafından belirtiliyor. 3,65 inçlik ekranı hızlı ve sıkıntısız çalışıyor. Pili de fena değil: 5 saat konuşma süresi ve 7 saat çevrimiçi. Diğer özellikleri: A-GPS, RDS'li FM Radyo, Bluetooth 2.1 ve bir microSD kartı (2 GByte). 3 megapiksellik kamerası ise pek güçlü değil.

Okuyucu Yorumları