Şifre kullanımı konusundaki şok gerçekler, bir kez daha ortaya saçıldı

Yeni bir araştırma, şifreler hakkında yapılan tüm uyarıların pek çok kullanıcı için bir şey ifade etmediğini gösteriyor. Hatta tüm şifreleri kağıda yazıp bilgisayarının yanında tutanların sayısı, duyanları şok edecek kadar fazla.

Şifre kullanımı konusundaki şok gerçekler, bir kez daha ortaya saçıldı

Güvenlik uzmanları aynı şifreleri farklı yerlerde kullanmanın risklerinden sıklıkla bahsediyor olsalar da, şaşırtıcı derecede fazla sayıda insan hala bunu yapmaya devam ediyor. Belki daha da kötü bir şekilde, birçoğu şifreleri kolayca yanlış ellere düşebilecek kağıt parçalarına yazıyor.

Parola yönetimi firması Bitwarden’ın, 2 Mayıs Dünya Parola Günü için ABD, İngiltere, Avustralya, Fransa, Almanya ve Japonya’dan 2.400 kişiyle gerçekleştirdiği parola uygulamalarına ilişkin anketi bazı ilginç sonuçlara sahip. Örneğin katılımcıların dörtte biri, aynı şifreyi 11 ila 20 hesapta kullandığını söylüyor.

Ayrıca katılımcıların üçte biri (%36) şifrelerine kişisel bilgilerini, sosyal medya (%60) ve çevrimiçi forumlardan (%30) kolaylıkla elde edilebilecek bilgileri (doğum tarihlerini, eş adlarını gibi) koyuyor. %54’ü kullandıkları tüm şifrelerini ezberlemeye çalışırken, üçte biri (%33) şifrelerini evde bulundurdukları bir kağıt parçasına yazıyor. Yaklaşık yarısı (%48) işyeri platformları veya hesapları arasında şifreleri “sıklıkla veya oldukça sık” yeniden kullanıyor.

Bunların yanı sıra rapor, pek çok (%19) kişinin şifre belirleme yöntemlerinin kötü olması nedeniyle veri kaybı veya başka bir güvenlik ihlali yaşandığı da buldu. Katılımcıların yaklaşık dörtte biri (%23) geçmişte şifrelerinin çalındığını veya başka bir şekilde ele geçirildiğini doğruladı.

Neyse ki, güvenliğin ne kadar önemli olduğuna dair farkındalık da artıyor gibi gözüküyor. En azından küresel ölçekte yanıt verenlerin %80'i, artık kişisel hesapları için daha fazla iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) kullanıyor ve %66'sı bunu işyeri hesapları için de uyguluyor.