SimCity'nin Kayıp Sürümü 27 Sene Sonra Bulundu

Popüler şehir yönetme oyununun şaşırtan ilk sürümlerinden biri, oyun tutkunları tarafından keşfedildi ve internete yüklendi!

27 sene sonra gelen SimCity!

Ocak 1991'de bir elektronik şovunda ortaya çıkan SimCity'nin NES sürümü, bir daha hiçbir yerde görünmedi. Popüler şehir yapma oyunu birkaç ay sonra Super Nintendo için yayınlandı. Ancak oyun tarihini araştıran oyun tutkunları, ortadan kaybolan sürümün izini sürerek onu buldu ve internete yükledi.

Oyunların tarihini korumak için çeşitli aktivitelerde bulunan Video Game History Foundation'ın kurucusu Frank Cifaldi, bulgusunun detaylarını blog'unda paylaştı. Özetlemek gerekirse SimCity tasarımcısı Will Wright, Mario ve Zelda'nın mucidi Shigeru Miyamoto ile bir araya gelerek oyunu Nintendo konsollarına uyarlamayı amaçlamış. İkili ilk başta SimCity'nin NES ve SNES için çıkacağını duyursa da NES sürümü gerçeğe dönüşmemiş. Bunun yerine oyun, Nisan 1991'de yalnızca Super Nintendo için yayınlanmış.

Oyunun NES sürümü iptal edilse de, yayınlanmadan önce oynanabilir haldeymiş. Seattle'da bir kullanılmış oyun mağazasında geçen sene ortaya çıkan iki NES kartuşundan biri, Cifaldi'nin şirketi tarafından ele geçirilmiş. Buraya yüklenen ROM'un SNES sürümünden farkları, burada anlatılıyor.

Cifaldi'nin de dediği gibi Nintendo uyarlaması, oyunun daha sonra çıkacak ve ünlenecek sürümlerinin birçok işlevine yer veriyor. Sizi parasız kalmaktan kurtaran banka kredisi gibi işlevler, NES sürümünde de bulunuyor. Prototipten alınmış bir videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

Eşine nadir rastlayacağımız bu keşfin, eski oyunları biriktirenler için güzel bir yılbaşı hediyesi olacağı kesin.

Okuyucu Yorumları