Şimdiye kadar yapışmış en pahalı televizyon şakası: Space Cadets'in şaşırtan hikayesi...

2005 yılında İngiliz televizyonunda yayınlanan Space Cadets isimli reality şov, yayın tarihinin en pahalı ve en eğlenceli şakalarından biri olarak tarihe geçmişti. İşte insanın aklına hayaline gelmeyecek şakanın detayları.

Tarihin en pahalı televizyon şakası: Uzaya gittiklerini sandılar; ama...

2005 yılında bir reality TV programına katılan bir grup genç, uzaya fırlatılmadan önce bir Rus uzay mekiği üssünde hazırlık yaptılar. Daha doğrusu öyle sanıyorlardı...

İngiltere'de Channel 4'te yayınlanan Space Cadets'e, 12 kişi beş günlüğüne alçak dünya yörüngesine çıkmak üzere başvurdu. NASA'nın astronotları göreve uygunluklarına göre seçtiği gibi değil, özellikle saflıklarına göre seçilmişlerdi. Bunun nedeni, grubun aslında uzaya gitmeyecek olmasıydı. Rusya'ya bile gitmiyorlardı. Ipswich'in hemen dışında, daha gerçekçi görünmesi için Rus ürünleri ve sigaralarla doldurulmuş eski bir RAF üssüne gidiyorlardı.

Uçak Rusya'ya gitmek yerine, iniş yapmadan önce dört saat boyunca İngiltere üzerinde uçtu. Üssün mürettebatı eğitimden geçirildikten sonra içlerinden dördü oyunun son aşamasına geçmek üzere seçildi.

"Görev" boyunca tüm yolcular bir şeylerin yolunda gitmediğine dair şüphelerini dile getirdi. Simüle edilen uzay yolculuğundan sonra, genellikle rollercoaster'lardan aldıkları hissi almadıkları için bir roket tarafından uzaya fırlatılmış gibi hissetmediklerini tartıştılar.

Ancak ne olduğunu tam olarak anlayamadılar, belki de rasyonel bir şekilde astronot eğitimi ya da bir yığın para olmadan uzaya gitmenin pek olası olmadığına, ancak insanların sizi uzaya gittiğinize inandırmak için kandırmaya çalışmasının daha da az olası olduğuna inanıyorlardı. Mürettebata uzaydan Dünya'nın video görüntüleri bile gösterildi ve bunun bir pencere olduğuna inandırıldılar.

Şaka, mürettebata uzay mekiklerinde bulundukları sırada açıklandı.

Artık sadece bir şakanın konusu oldukları ortaya çıkan mürettebat, biraz hayal kırıklığı ve utanç duymalarına rağmen, o zamanlar bunu oldukça iyi karşıladı. Uzaya gitmemiş olmalarına rağmen, öğrencilere ağırlıksız ortam deneyimini yaşamaları için eğitim uçağına binmeleri teklif edildi. Ayrıca kendilerine 5,000 sterlin verildi, yani gerçekten gitmek istiyorlarsa sadece 245,000 sterline daha ihtiyaçları vardı.

Bu yaşananlar, Space Cadets'i tarihin en büyük TV şakalarından biri yapmak için yeterliydi.