Sır gibi saklanan bir yere ekilen 30 ağaç fidesinin hikayesi

Chester Hayvanat Bahçesi yetkilileri, 30 yeni ağaç fidesini sır gibi saklanan bir yere ektiklerini duyurdu. Bu fideleri neyin farklı kıldığını ve neden saklı bir yere ekildiklerini ise bakın nasıl açıkladılar...

Sır gibi saklanan bir yere ekilen 30 ağaç fidesinin hikayesi

Dünyanın en nadir bitkilerinden birinin sayısı, 30 tane arttı. Bir zamanlar vahşi doğada bilinen yalnızca altı bireyle yok olmanın eşiğinde olan Cotoneaster cambricus, gizemli bir bölgeye gizlice ekilen 30 yeni üyeyle birlikte artık 110 adete ulaştı.

C. cambricus’un yalnızca Kuzey Galler’deki uçurum yüzeyleri boyunca uzanan birkaç izole bölgede var olduğu biliniyor. 18. yüzyılda gelişen bir botanik türdü ancak koyun, keçi ve ineklerin yemesi onu yok olma eşiğine getirdi.

Birleşik Krallık’taki Chester Hayvanat Bahçesi, C. cambricus'un vahşi popülasyonu desteklemek için bitkiyi kontrol altında yetiştiriyordu. Yeni ağaç neslinin nereye ekildiği bir sır olarak saklansa da, bu yer özellikle nesli tükenmekte olan bitkinin gereksinimlerini karşılamak için seçildi.

Yetiştirme Ekibi Yöneticisi Richard Hewitt, IFLScience’a gönderdiği açıklamada “Bu benim ve Chester Hayvanat Bahçesi’ndeki yetiştirme ekibi için inanılmaz derecede gurur verici bir an” dedi ve devam etti: “Ekibimiz bu bitkileri fidelerden büyüttü ve birkaç yıl sonra bunların nihayet doğaya geri döndüğünü görmek ve bu tür için umut sağlamak olağanüstü bir duygu.”

Ekilen 30 yeni ağaç için etrafta dolaşan hayvanlardan korunmaları için özel önlemler alındı.

C. cambricus, Chester Hayvanat Bahçesi'nin Galler coğrafyasına geri döndürme sürecinde olduğu çeşitli türlerden sadece bir tanesi. Hayvanat Bahçesi, Birleşik Krallık’ta nesli en çok tehlike altında olan sürüngenlerden kum kertenkelelerinin Kuzey Galler’deki kıyı bölgelere geri dönmesinde rol oynamış; Orta Galler’de çam sansarlarının azalmasını tersine çevirmiş.