Tutuklandılar: Sadece şirket bilgilerini değil, Samsung'un fabrikasını bile çalmışlar

Şirket bilgilerini çalarak kendi rakip şirketini kuran eski Samsung yöneticisi tutuklandı. İlginç olansa, sadece ticari bilgileri değil, koca bir fabrikayı bile çalmış olmaları...

Samsung'un fabrikasını bile çalmışlar

Güney Koreli savcılar, eski bir Samsung Electronics yöneticisini tutukladı. Geçtiğimiz ay gözaltına alınan ismi açıklanmayan eski yönetici, ticari sırları çalmak ve bu bilgileri Çin’de yeni, taklitçi bir çip fabrikası kurmak için kullanmaya çalışmakla suçlanıyor.

Suwon Bölge Savcılığı, çok sayıda habere göre Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kimliği belirsiz 65 yaşındaki sanık hakkındaki iddianamesini duyurdu. Eski teknoloji yöneticisinin, dünyanın en büyük çip üreticilerinden biri olan Samsung’ta 18 yıl ve bir başka Güney Koreli çip üreticisi olan SK Hynix’te on yıl çalıştığı bildiriliyor. Savcıların bildirdiğine göre, daha sonra Çin ve Singapur’da yeni çip şirketleri kurdu ve bu süreçte yaklaşık 200 eski Samsung ve Hynix çalışanını işe aldı.

Sanığın işçilere ek olarak, Ağustos 2018’den 2019’a kadar planlar, “temel mühendislik verileri” ve temiz oda tasarımları dahil olmak üzere Samsung şirketine ait gizli bilgileri de çaldığı iddia ediliyor. AP’nin bildirdiğine göre savcılar, “Çin'deki yarı iletkenleri üretmek ve seri üretmek için bütün bir fabrikayı kopyalamaya çalıştı” diye yazdı.

Bu kopya tesisisin, Samsung’un Çin’in Xian kentindeki fabrikasına iki kilometreden daha kısa bir mesafede inşa edilmesinin planlandığı söyleniyor. Ancak, Güney Kore’nin önemli bir haber kaynağı olan Yonhap Haber Ajansı’na göre, Tayvanlı bir şirketin vaat ettiği 6,2 milyar dolarlık yatırım başarısız olduktan sonra tesis inşa edilemedi. Yasadışı olarak elde edilen şirket sırlarının Samsung için yaklaşık 233 milyon dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca Reuters’ın bildirdiğine göre savcılık, “Çip üretiminde rekabetin yoğunlaştığı bir dönemde yerli çip endüstrisinin temellerini sarsarak ekonomik güvenliğimize ağır bir darbe indirebilecek ağır bir suç” dedi.

Yöneticinin yanı sıra altı kişi daha iddia edilen planla ilgili suçlamalarla itham edildi. Bunlar arasında, mimari planları sızdırmakla suçlanan bir Samsung müteahhidi ve birincil sanık tarafından kurulan Çinli çip şirketinin beş çalışanı yer alıyor.

Güney Kore, kendi tescilli teknolojilerini, özellikle çiplerinde kullanılan yarı iletkenlerle ilgili olanları, büyük bir özenle koruyor. AP’nin bildirdiğine göre bu ürünler, ülkenin toplam ihracatının %17’sini oluşturuyor. Samsung, geçtiğimiz yıl Tayvanlı rakibi TSMC’yi geride bırakarak ve 3 nanometre çip üreten ilk üretici olarak gelişmiş çip teknolojisinde büyük adımlar attı.