Intel, daha fazla hız vaadiyle birlikte Thunderbolt 5 teknolojisini resmi olarak duyurdu

Sızıntıların ardından Intel, Thunderbolt 5 teknolojisini resmi olarak duyurdu. Yeni Thunderbolt standardı, daha fazla hız ve kapasite vadediyor.

Intel, daha fazla hız vaadiyle birlikte Thunderbolt 5 teknolojisini resmi olarak duyurdu

Kısa bir süre önce bazı bilgilerin sızdırılmasının ardından Intel, Thunderbolt veri aktarımı ve görüntüleme standardının yeni nesil sürümünü resmi olarak tanıttı. Yeni Thunderbolt 5 teknolojisi, mevcut Thunderbolt 4 standardıyla karşılaştırıldığında hız ve kapasitede büyük bir artış sunmayı vaat ediyor.

Intel’in resmi duyurusu, daha önceki sızıntılarda bulunmayan bazı bilgilerle beraber geliyor. Şirket, Thunderbolt 5’in içerik oluşturucular için birden fazla 8K monitöre güç sağlayabileceğini ve ayrıca üst düzey oyunlar için 540Hz’e kadar yenileme hızlarına sahip monitörleri idare edebileceğini söylüyor. Bunların yanı sıra, 144Hz’e kadar yenileme hızlarına sahip üç adet 4K ekrana güç sağlayabileceği de belirtiliyor.

Intel, Thunderbolt 5'in, yeni teknolojiyi kullanarak harici aygıtları bağlamak isteyenlere, mevcut Thunderbolt 4 standartlarıyla karşılaştırıldığında harici SSD’ler ve harici GPU’lar için iki kat daha fazla bant genişliği sunacağını da söylüyor. Bu bant genişliği artışı, daha fazla dizüstü bilgisayarın en yeni masaüstü grafik kartlarına erişim kazanmasını sağlayabilir. Intel, birçok dizüstü bilgisayarın hem şarj hem de görüntüleme özelliklerini taşıyabilen tek bir kabloya sahip olmasını sağlayarak ikinci bir kabloya olan ihtiyacı ortadan kaldıracağını söylüyor.

Intel’in Thunderbolt 5 hakkında açıkladığı diğer bilgilerden bazıları şu şekilde:

  • Daha hızlı depolama ve harici grafikler için PCI Express veri çıkışı iki katına çıkarıldı.
  • USB4 V2, DisplayPort 2.1 ve PCI Express Gen 4 gibi endüstri standartlarını temel alarak önceki sürümlerle tamamen uyumlu.
  • Yüksek hızlı PC’den PC’ye bağlantılar için Thunderbolt ağının bant genişliği iki katına çıkarıldı.
  • Günümüzün baskılı devre kartları, konektörleri ve 1 metreye kadar pasif kablolarıyla performanstaki bu önemli artışları sağlamak için yeni bir sinyal teknolojisi olan PAM-3'ü kullanılıyor.

Intel’in belirttiğine göre, Thunderbolt 5 teknolojisini kullanan ilk bilgisayarların 2024 yılında satışa sunulması bekleniyor.