Son COVID-19 virüsü varyantı, geceleri “garip” semptomlara neden olabiliyor

Şu anda yeni bir dalgaya neden olan Koronavirüs varyantı BA.5'in, geceleri ortaya çıkan ilginç bir semptomu keşfedildi.

Yeni Koronavirüs varyantı, geceleri ilginç semptomlara neden olabiliyor

Trinity College Dublin'den biyokimya profesörü Profesör Luke O'Neill İrlanda radyo istasyonu NewsTalk'a yaptığı bir açıklamada, “BA.5 de yeni bir semptom olarak gece terlemeleri görmeye başladık” dedi ve ekledi: “Bu, oldukça garip bir durum.

Koronavirüs varyantları bağışıklık sisteminden kaçmakta giderek daha çok ustalaşıyorlar. Bu nedenle daha önce COVID geçirmiş kişiler ikinci, hatta üçüncü kere enfeksiyon kapıp hasta olabiliyor. Şansımız var ki, en yeni koronavirüs varyantı olan BA.5, Omicron varyantı ile benzer özelliklere sahip ve ölümcül vakaların oluşmasına çok fazla neden olmuyor. Ancak tekrar tekrar bulaşabiliyor olması, uzmanları endişelendiriyor.

Profesör O'Neill, farklı semptomların nedeninin kısmen virüsteki genetik değişikliklerden değil, aynı zamanda bağışıklık sistemimizin bir enfeksiyona tepki verme biçiminden kaynaklandığını söylüyor: "Hastalık biraz farklı ilerliyor, çünkü virüs değişti. Ona karşı biraz da olsa bağışıklık olduğunu görüyoruz. Bağışıklık sistemi ve virüsün biraz farklı olması biraz farklı bir hastalığın ortaya çıkmasına yol açabilir. Garip bir şekilde, bu yeni hastalıkta gece terlemeleri görülüyor.

Profesör O'Neill ayrıca enfeksiyonun ciddi etkilerinden korunmak için tam olarak aşılanmanın önemini vurguluyor.

Gece terlemesi semptomunun ne kadar yaygın olduğuna dair henüz elimizde fazla veri yok. ZOE COVID Study uygulamasına göre, iki doz aşılanmış kişiler arasında en çok bildirilen COVID semptomları burun akıntısı, baş ağrısı, hapşırma, boğaz ağrısı ve inatçı öksürük. Koku kaybı, nefes darlığı ve ateş gibi daha önce çok daha belirgin olan diğer semptomlar şimdi daha az sıklıkta görülüyor.