Son Windows 10 ve 11 güncellemeleri, işletim sistemini yine "bozdu"

Microsoft'un Nisan ayında yayınladığı toplu güncellemesi Moment 5, özelliklerinin yanında bazı sorunları da beraberinde getirdi. Bildirilene göre güncelleme, bazı kullanıcılar için ciddi bir soruna yol açmış durumda.

Son Windows 10 ve 11 güncellemeleri, işletim sistemini yine "bozdu"

Microsoft'un Windows için yayınladığı en son toplu güncelleme nedeniyle bazı Windows 11 ve Windows 10 kullanıcıları VPN bağlantılarının artık çalışmadığını bildiriyor.

Söz konusu güncellemeler, Moment 5 özelliklerini getiren Windows 11 KB5036893 ve Windows 10 KB5036892 güncellemeleri. Bu sorun aynı zamanda Nisan sonunda yayınlanan ön izleme güncellemelerinde de görülüyor.

Neowin, Microsoft'un bu güncellemelerin bazı VPN'leri bozduğunu resmi olarak kabul ettiğini söylüyor. Ayrıca yayın, Windows 11 sağlık panelinde “Windows cihazları, Nisan 2024 güvenlik güncelleştirmesini (KB5036893) veya Nisan 2024 güvenlik dışı ön izleme güncelleştirmesini yükledikten sonra VPN bağlantı hatalarla karşılaşabilir” yazdığını bildirdi.

Microsoft, sorunu çözmek için çalıştığını ve gelecek bir sürümde bir güncelleme sağlayacağını bildirse de herhangi bir ayrıntı paylaşmadı. Bu sorun tüm Windows 11 (ya da Windows 10) kullanıcılarını etkilemiyor, ancak bazı VPN kullanıcılarının hizmet kesintisi yaşadığı kesin. Şu anda yapılabilecek tek şey, Microsoft'un Nisan güncellemesinde neyin hatalı olduğunu bulmak için araştırmasına devam etmesini ve bu ek ayrıntıları sağlamasını beklemek gibi görünüyor.

Nisan toplu güncellemesi isteğe bağlı bir güncellemeden çok farklı olduğu için, bu durumdan etkilenenler için rahatsız edici bir durum yaşandığı kesin. Zira güncelleme olmadan en son güvenlik önlemleri alınamayacağından bilgisayarınız izinsiz girişlere karşı savunmasız kalabilir.

Bu hatayla karşılaşan bilgisayar kullanıcılarına Microsoft, şimdilik “Kişisel veya aile hesabınızla ilgili desteğe ihtiyacınız varsa, Windows'taki Yardım al uygulamasını kullanın” tavsiyeyi sunuyor.