Sony Ericsson X1, raflardan önce burada!

CHIP Online, Sony Ericsson'un merakla beklenen akıllı telefonu Xperia X1'i mercek altına aldı.

Xperia X1 mercek altında

Sony Ericsson'u Windows tabanlı telefonu Xperia X1, Ekim'de piyasada olacak. Bu modeli beklemeye değip değmeyeceğini merak edenler için, Xperia X1'i enine boyuna inceledik. Sonuç: Kesinlikle beklemeye değer!

Sony Ericsson'un son tanıtım toplantısında ağırlığın Walkman serisi telefonlarda olması bekleniyordu. Resmi tanıtımdan sonra ise bizleri bir sürpriz bekliyordu: Sony Ericsson çalışanları, şimdiye kadar yalnızca kapalı standlarda görülebilen Xperia X1'i, bizlere tanıtmaya hazırdı.

İlk gerçek 'inceleme' için uygun koşullar artık mevcut. Xperia'nın ilk örneğini detaylıca gözden geçirdik: Telefonun taşınırken verdiği his, işçilik kalitesi, donanım, Windows Mobile 6.1 ve dokunmatik ekran, tüm bunların cevabını ilerleyen sayfalarda bulabilirsiniz.

Donanım: Taşınabilir Ofis

Donanım: Taşınabilir Ofis
İnternet: X1, WLAN veya HSDPA ile internete bağlanıyor.

Windows Mobile 6.1, WLAN ve HSDPA ile hızlı internet, navigasyon ve geniş multimedya özellikleri ile Xperia X1, en üst seviye kullanıcıları dahi şaşırtacak bir donanımla geliyor.


Telefon Özellikleri

Bir 'business class' telefondan beklendiği üzere X1, dört bant desteğine sahip. Böylece dünyanın büyük bir kısmındaki iş gezilerinizde telefonunuz sizi yarı yolda bırakmayacak. X1'in rehber ve SMS kapasitesi, telefondaki kullanılabilir boş alanla sınırlı.

Telefonun dahili hafızası 400 MB civarında, ancak 8 GB'a kadar artırma olanağı var. Alarm, yapılacaklar listesi, ajanda, takvim özellikleri, tüm akıllı telefonlarda olduğu gibi X1'de de mevcut. Kişisel profil yaratma seçeneği ise, Windows Mobile 6.1'in böyle bir özelliği desteklememesi sebebiyle Xperia X1'de yok.

Push-Mail desteği ve PowerPoint, Word gibi mobil ofis uygulamaları ile çalışma ortamınız sürekli yanınızda olacak. X1'in A-GPS yongası ve navigasyon desteği ile şöförünüzün de işi bir hayli kolaylaşacak. Telefonda kullanılacak navigasyon yazılımı ise henüz belli değil. Üreticinin, büyük olasılıkla bu alanda uzman olan Wayfinder firması ile işbirliğine gireceğini düşünüyoruz. Harita bilgileri de, ücretli servislerle X1 kullanıcılarına iletilecek.


Veri Özellikleri

İnternet bağlantısı için WLAN (54 Megabit / saniye) ve HSDPA seçenekleri mevcut. Ülkemizde henüz destek verilmese de, X1'in HSDPA III bağlantısı (7.2 Megabit / saniye) desteği de bulunmakta.

Sony Ericsson, internette sörfü kolaylaştırmak için Internet Explorer'ın yanına Opera Mini'yi de dahil etmiş. Kullandığımız örnekte internette sörf özelliği kapalıydı. Aynı şekilde USB üzerinden veri transferini de, ancak telefon piyasaya sürüldüğünde inceleme imkanımız olacak.


Müzik Çalar

Müzik çalar yazılımının görünüm ve işlevleri henüz kesinleşmiş değil. Walkman'in mucidi Sony'nin, X1'de diğer multimedya telefonlarına benzer bir yazılım kullanması bekleniyor. Oynatıcının AAC, MP3 ve WAV gibi geçerli formatları oynatacağı kesin, iTunes şarkılarını ise yüksek ihtimalle desteklemeyecek. RDS özelikli radyo ile her zaman farklı müziklere erişebileceksiniz. Müzik kalitesini değerlendirmek ise, telefon piyasaya sürüldükten sonra mümkün olacak.


Kamera<strong>İnternet:</strong> X1, WLAN veya HSDPA ile internete bağlanıyor.

Telefonun arka yüzünde, herhangi bir koruma kapağı olmayan 3.2 megapiksellik bir kamera bulunuyor. Otomatik odaklama (auto-focus) ve flaş özellikli kameranın işlev ve ayarları, incelediğimiz prototip modelde henüz netleşmiş değildi. Kamera işlevlerinin, Cybershot modeller ile paralellik göstereceğini düşünüyoruz.

Xperia X1, 320 x 240 piksel çözünürlüğünde saniyede 30 kare video kaydedebiliyor. Kullandığımız test cihazında kamera özelliği tam yerleşmemiş olduğundan, bu konuda kesin yorumlar yapmak doğru değil.

Kullanım: Kompakt ve Şık

Kullanım: Kompakt ve Şık
X1 ve Nokia N95 yan yana: Boyut olarak neredeyse hiç fark yok.

X1'in yüksek kaliteli işçiliği ve kolay kullanımlı klavyesi, ilk kullanımda bizi etkilemeyi başardı. Bazı uygulamaları çalıştırmak için ise sabırlı olmak gerekiyor.


Ölçüler

QWERTY klavye ve dev ekranına rağmen X1'in kompakt ölçülere sahip olduğu söylenebilir. X1, kapalı halde 110 x 53 x 17 milimetre ölçüleri ile Nokia N95'e yakın boyutlara sahip. Testimize konuk olan prototip cihaz dahi, başarılı işçiliği ve alüminyum kasası ile bizi etkiledi. Klavyeyi ortaya çıkarmak zahmetsiz olsa da, bu işlem için başparmağınızı ekrana dayamanız gerekiyor. Bu da sık aralıklarla ekranın temizlenmesini gerektirebilir.


Menü ve Ergonomi

Sony Ericsson X1, Windows Mobile 6.1 işletim sistemine sahip olacak. Dokunmatik ekran, atanmış tuşlar veya klavyeyi kullanarak menüde dolaşmak mümkün. Dokunmatik ekranı kullanmak isteyenler, Windows ortamında bir stylus'a (dokunmatik ekranlarda kullanılan kalemler) ihtiyaç duyacaklardır. Windows arayüzündeki simgeler, parmakla dokunmak için fazla küçük. Stylus, gövdeye dahil ve bizce boyu biraz kısa. Prototip cihazın sanal klavyesi de aynı şekilde oldukça küçük olarak gözümüze çarptı. Stylus kullandığımızda dahi yazımda zorluklarla karşılaştık. Yazı yazarken en doğrusu, dahili QWERTY klavyeyi kullanmak olacaktır. Bir cep telefonu klavyesi olduğu göz önüne alındığında, X1'in klavyesini on parmak kullanmak tabii ki mümkün değil. Yine de klavye tuşlarının büyüklüğü, tuşların arasındaki mesafe ve hassasiyet memnun edici.


Ekran<strong>X1 ve Nokia N95 yan yana: </strong>Boyut olarak neredeyse hiç fark yok.

3 inçlik dev dokunmatik ekran, 800 x 480 piksellik çözünürlüğü ve 65.000 renk desteği ile çok net bir görüntü vaat ediyor. iPhone'a benzer şekilde, web sayfaları veya müzik arşivinizde dolaşırken tek parmakla hızlıca kaydırma (scroll) yapmak mümkün. iPhone'daki MultiTouch (dokunmatik ekranda iki parmağı birden kullanma) özelliği ise X1'de mevcut değil.

İncelediğimiz prototipte kimi kullanım zorluklarıyla karşılaşmış olsak da, dokunmatik ekranı bu kadar erkenden kesin olarak değerlendirmenin doğru olacağını düşünmüyoruz.

Sonuç: Çok Güçlü Bir Rakip

Sonuç: Çok Güçlü Bir Rakip
Sony Ericsson X1: Ekim'de piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Xperia X1, ilk denemeler sonucunda, kapsamlı ve yetenekli bir telefon olduğunu kanıtladı. Sony Ericsson'un ince detaylara biraz daha dikkat etmesi halinde, X1'in diğer rakiplerini zirveden itmesi zor değil.

Sonbaharda cep telefonu piyasası oldukça kızışacak: X1, Nokia'nın yeni üst sınıf telefonu N96'ya rakip oluyor. İlk denemeleri yaptığımız prototip, Sony Ericsson'un, üstün telefon ve ofis özellikleri ile, her şeyi bir arada isteyen kullanıcıları hedeflediğini gösteriyor.

X1, multimedya konusunda da diğer telefonlardan geri kalmıyor. Sony Ericsson, Cybershot ve Walkman serilerindeki tecrübesini X1'de de kullanmış. X1'in bir diğer göz alıcı noktası ise, hiç şüphesiz şık tasarımı ve QWERTY klavyesi.

Telefon satışa sunulduğunda cevabı beklenen birkaç soru daha olacak: Dokunmatik ekran, iPhone'un kalitesine erişebilecek mi? Windows Mobile işletim sistemi ne kadar kullanıcı dostu olacak? X1'i navigasyon sistemi olarak kullanmak mümkün olacak mı? X1, 800 Euro'luk tahmini fiyatının hakkını verebilecek mi? Tüm bu soruların cevabı, Xperia X1 piyasaya sürüldükten sonra yine burada olacak.

<strong>Sony Ericsson X1: </strong>Ekim'de piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Alternatif: HTC Touch Diamond

Sonbaharı beklemek istemeyenler için, HTC Touch Diamond önemli bir alternatif niteliği taşıyor. Bu telefonda da, WLAN, GPS navigasyon, HSDPA ve Windows Mobile 6.1 gibi üst seviye özellikler mevcut. HTC, klavye yerine, girişin dokunmatik ekran üzerinden yapılmasını tercih etmiş. Bu sayede telefonun boyutları rakiplerine göre önemli ölçüde küçük kalmış. Yaklaşık 1250 YTL'lik fiyatı ile HTC Diamond, aynı zamanda X1'den daha uygun bir fiyat etiketine sahip.

Okuyucu Yorumları