Sony Xperia Z3'ü IFA 2014'te elimize geçirdik

Berlin'de devam eden IFA'da Sony'nin yeni amiral gemisi Xperia Z3'ü deneme şansı bulduk!

Xperia Z3'ü denedik!

Sony bizleri Xperia Z2'yle Şubat'taki MWC'de tanıtmıştı. Biz daha Z2'ye yeni alışmaya başlarken Xperia Z3, dün karşımıza dikiliverdi. Peki Z3, Z2'den ne kadar daha iyi?

Xperia Z3 tek cümleyle anlatmak gerekirse çok iyi bir telefon. Sony, Xperia Z2'de sadece küçük geliştirmeler yapmakla yetinmemiş, tam anlamıyla gurur duyabileceği bir telefon ortaya çıkarmış.

Tasarımı

Telefonun tasarımına her bakan, onun önceki Xperia'lara benzediğini fark edecektir. Özellikle de üst ve alttaki kalın çerçeveler nedeniyle. Ancak ekranın yan taraflarındaki kalın çerçeve, Xperia Z3'te neredeyse ortadan kalkmış. Bu sayede yine 5.2 inç ekran boyutuna sahip olan telefonu tutmak ve tek elle kullanmak, çok daha kolay bir hal almış. Telefonun kasası yine cam, ancak keskin kenarlar yerine yuvarlanmış bir çerçeve kullanılmış. Kenarlarda kullanılan malzeme metal, ancak sert bir plastikle kaplanmış. Sony, plastiği telefon düştüğünde metalin çizilmemesi için kullandığını söylüyor. Xperia Z3'ün tasarımının Z2'ye kıyasla etkileyici olduğunu söylemeliyiz.

Sony Xperia Z3'ü IFA 2014'te elimize geçirdik

IP65/68 sertifikasyonu, Xperia Z3'ün suya eskisinden daha yüksek bir dayanıklılık sergileyebileceğini gösteriyor. Telefonunuzla suya dalmayacak olsanız bile, masadayken üstüne su sıçramasından veya yağmurda onu kullanmaktan korkmayacak olmak güzel.

Xperia Z3 çıktığında siyah, beyaz, bakır, kahverengi, gümüş/yeşil renk seçenekleriyle gelecek.

PS4 uyumluluğu

PS4 uyumluluğu

PS4 uyumluluğu

Sony Xperia Z3'ün en önemli özelliklerinden bir tanesi, ilk olarak PS Vita'da gösterilen bir işlevi yerine getirebilmesi ve konsolunuzdaki oyunları kablosuz olarak oynamanıza izin vermesi.

PS4 oyununu telefonunuzda oynamak için konsolunuzla aynı Wi-Fi ağında olmanız gerekiyor. İhtiyacınız olan bir PS4 oyun kolu ve isteğe bağlı olarak telefonunuzu kola bağlı tutacak bir konektör.

Bununla birlikte özelliğin telefon çıkar çıkmaz sunulmayacağını, Kasım'da sunulmaya başlayacağını söyleyelim.

Pil

Sony'nin iddiasına göre Xperia Z3, tek şarjla iki gün ayakta kalabiliyor. İddiaya göre bunun için Stamina modunu kullanmanıza gerek yok. Xperia Z3 ve Z2'nin her ikisi de Qualcomm yongasını kullandığından, bu iddianın ne kadar doğru çıkacağını merak ediyoruz.

Sony Xperia Z3'ü IFA 2014'te elimize geçirdik

Sony, tasarrufun ekrandaki görüntüleri "hatırlayabilen" ve böylece yenileme sayısını düşüren yeni ekran teknolojisi sayesinde yapıldığını söylüyor. 801 yongasının yeni sürümüyle birlikte Sony, gerçekten de önemli bir pil tasarrufu elde etmiş olabilir.

Kamera

Kamera

Kamera

Sony, Xperia Z3'ün kamerasında çok büyük geliştirmeler yapmamış. Yine 20.7MP G Lens teknolojisini kullanan kamera, Bionz motorundan ve Exmor RS sensöründen faydalanıyor.

Bununla birlikte firma, bazı küçük ayarlamalar yapmış. Örneğin ISO değerini 12800 olarak ayarlamanız artık mümkün. Bunun yanında G Lens, artık 25mm olduğundan manzara fotoğraflarında kareye daha çok görüntü sığdırmanıza olanak tanıyor.

Kısa testlerimizde çektiğimiz fotoğraflar oldukça temiz, parlak ve detaylıydı. Daha iyi bir karar verebilmemiz için onu karanlık yerlerde de denememiz gerekecek.

Bu arada Sony, 4K kayıt ile ilgili sorunları çözdüğünü söylüyor. Ancak yine de ancak 1-2 dakikalık 4K kayıt yapabiliyorsunuz.

Yüksek çözünürlüklü ses

DCEE HX teknolojisi, Sony'nin iddiasına göre tonları geliştirerek müziğin daha iyi duyulmasına olanak tanıyor. Ancak ayarı açıp kapadığımızda müzik 2 saniye durduğundan, farkı söylemek zordu.

Ekran ve ilk kararımız

Ekran ve ilk kararımız

Ekran

Xperia Z3'ün ekranı, teoride Z2'nin ekranıyla aynı. Yani Z3, Full HD çözünürlük, Triluminos teknolojisi ve X-Reality motoruyla geliyor. Ekrandaki görüntüler oldukça temiz, renk üretimi ise gayet iyi.

Önemli bir değişiklik, ekranın artık 600 candela değerine kadar yükselebilmesi, yani parlaklığın artırılabilmesi. Bu değişiklik, karanlık resimlerde kendini hissettiriyor. Bunun pil ömrünü olumsuz etkileyip etkilemediği ise şimdilik bir soru işareti.

Android 4.4.4 ile gelen Z3'ün kullanıcı arayüzü, daha düz ve yumuşak bir hale gelmiş. Genel olarak Sony'nin göze hoş görünen ve iyi bir deneyim sunan bir arayüz sunduğunu söylemeliyiz.

İlk kararımız

Amiral gemisi telefonların sıklaştığı şu günlerde Xperia Z3, sizi muhtemelen heyecana boğmayacak. Ancak Xperia Z3'ün beklediğimizden iyi çıktığını, Sony'nin tasarım konusunda sonunda doğru adımlar attığını düşünüyoruz. Cebin kamerası düşük ışıkta Z2'ye göre daha iyiyse, Sony kusursuza yakın bir telefon üretmiş demektir. Geliştirilen ekran parlaklığı ve PS4 yetenekleri, önemli, aynı zamanda konsol sahiplerinin satın alma kararlarını etkileyebilecek geliştirmeler. Z3'ün pil ömrü de iyiyse, Sony zaten iyi olan bir telefonu daha da iyi bir hale getirmeyi başarmış demektir.

Okuyucu Yorumları