Sony Xperia Z5'i denedik!

Sony'nin yeni amiral gemisi Xperia Z5'i, tanıtımının hemen ardından canlı canlı denedik!

Sony Xperia Z5'i denedik!

Sony, beklendiği gibi, IFA 2015'te 3 yeni Xperia Z5 modelini tanıttı. Biz de, tanıtım etkinliğine Almanya'da katıldık ve etkinlik sırasında Xperia Z5'i elimize alıp kısa süre için deneme imkanı bulduk.

Telefonu elimize aldığımızda, ilk olarak şunu düşündük: Biz bu telefonu zaten biliyoruz. Sony, Xperia Z ile başlayan tasarım anlayışını, Z5'e gelene kadar çok fazla değiştirmemişti ve Z5'te de pek değiştirdiği söylenemez. Telefon, daha önceki Xperia Z modellerinde olduğu gibi, kaliteli bir cihaz olduğunu hemen hissettiriyor. Arka yüzeyde kullanılan cam, parmak izlerine karşı oldukça dirençli. Ön yüzde, ekranın altında ve üstünde yer alan siyah (ya da modele göre beyaz) alanlar yine yerli yerinde duruyor. Yani önceki Xperia modellerinden Z5'e geçiş yapan birinin, ilk aşamada yeni bir telefon kullandığını hissetmesi çok kolay değil.

Sony Xperia Z5'i denedik!

Telefonun ekranı 5.2 inç büyüklüğünde; IPS panel ve Full HD çözünürlük sunuyor. Görüntünün kusursuza yakın olduğunu söyleyebiliriz; renkler ve görüntüdeki keskinlik hemen kendini belli ediyor. Ama yine aynı durum geçerli: bir önceki Xperia Z modeline göre önemli bir değişim söz konusu değil.

Tabii ki bu durum, Xperia Z5'in önemli yeniliklerle geldiği gerçeğini değiştirmiyor. Snapdragon 810 işlemci ve 3 GB RAM, telefonun kullanımını sorunsuz hale getirmiş gibi görünüyor. Birkaç oyun ile yaptığımız denemelerde, Xperia Z5'in sorunsuz bir performans gösterdiğini kanıtladı. Android Lollipop işletim sistemi de, geçişlerde ve menülerin açılışında takılma olmadan çalışıyor.

Sony Xperia Z5'i denedik!

Telefonun kamerası, 23 megapiksel çözünürlüğe sahip. Ama daha önemlisi, hızlı bir otofokus özelliği sunması. Bu sayede Xperia Z5, piyasanın en hızlı otofokus özelliğine sahip telefonu olmayı başarıyor.Yaptığımız deneme çekimlerinde gerek hız anlamında, gerek kalite anlamında üst seviye bir kamera kullandığımızı hissettik. Tabi kesin bir şey söylemek için, telefonu test merkezimize konuk etmemiz gerekecek. Xperia Z5'in ön kamerası ise 5.1 megapiksel çözünürlüğe sahip.

Başarılı pil performansı, parmak izi sensörü

Başarılı pil performansı, parmak izi sensörü

Telefonda dikkatimizi çeken en önemli geliştirmelerden biri, ısınma sorununun önüne geçilmiş olması. 10 dakika boyunca 4K video çekiminde bile, telefonun çok fazla ısınmaması güzel bir gelişme. Aynı işlemi piyasadaki pek çok telefonda yaptığımızda, aşırı ısınma ile karşılaşmıştık.

Sony, Xperia Z5'te 2.900 mAh'lık, kabul edilebilir bir bataryaya yer vermiş. Bu batarya, Sony'nin iddiasına göre, normal kullanımda iki gün boyunca yeterli enerjiyi sağlıyor. Ancak Stamina modu sayesinde, bu süreyi artırmak mümkün. "Akıllı ekran" özelliği ise, sabit bir görüntü ekranda kaldığında (fotoğraf gibi) işlemcinin kapatılmasını ve bu sayede pil tüketiminin düşürülmesini sağlıyor.

Sony Xperia Z5'i denedik!

Xperia Z5'in, yukarıda da bahsettiğimiz, ekranın üzerindeki ve altındaki boş alanlarında, bu kez iki adet gizli hoparlör bulunuyor. Bu hoparlörler, her ne kadar sessiz bir ortamda test edememiş olsak da, oldukça kaliteli bir ses çıkışı sağlıyor. Hoparlörlerin önde konumlanması ve iki adet olması, özellikle telefonda film izleyenler için sevindirici bir gelişme.

Sony, Xperia Z5'te, alıştığımız yuvarlak güç düğmesini emekliye ayırmış ve yerine ince uzun bir düğme gelmiş. Bu düğmenin en önemli özelliği ise, aynı zamanda parmak izi okuyucu olarak çalışması. Ekranı açmak için bu düğmeye bastığınızda, düğme parmak izinizi okuyor ve kilidi açıyor. Üstelik bu özellik, hiç sorun yaratmadan, başarılı bir biçimde çalışıyor.

Sony Xperia Z5'i denedik!

Suya ve toza karşı dayanıklı olan telefon, başta söylediğimiz gibi, tasarımı nedeniyle yeni bir telefona sahip olduğumuz hissini yaratmıyor. Ancak sahip olduğu donanım, kamera ve ek özelliklerle piyasanın önemli oyuncularından biri olacağı kesin. Yeni bir üst seviye telefon almak isteyenler için Xperia Z5'in ilk seçeneklerden biri olacağı kesin. Ama Xperia Z3 kullanıcısının Xperia Z5'e geçiş yapmak istemesi için çok da büyük nedenler yok.

Okuyucu Yorumları