Sony'nin "uzamsal içerik geliştirme" başlığı tanıtıldı

Sony, CES 2024 sunumunda profesyonel kullanım için tasarlanmış bir XR başlığı tanıttı. Başlık, 3D modelleme için uygun, iki OLED ekranlı ve Android tabanlı olacak gibi görünüyor.

Sony'nin "uzamsal içerik geliştirme" başlığı tanıtıldı

Sony, CES 2024 sunumunda "uzamsal içerik geliştirme" amacıyla geliştirilen yeni XR başlığını ve henüz adı belli olmayan kontrol cihazlarını tanıttı. Mat gri bir kaplamaya sahip olan başlık, sadeleştirilmiş bir PSVR2 gibi görünüyor ve önden dışa bakan iki kamerası var. Ayrıca cihazın bir kumanda çubuğu ve yüzüğe benzer daha küçük bir çevre birimi de bulunuyor. Görünüşe göre yeni donanım, sanal alanlarda tasarım yapan ve ortaya ürün çıkaran yaratıcıları ve sanatçıları hedefliyor. Belirtilene göre fiyatlandırma daha sonraki bir tarihte açıklanacak olsa da cihaz, 2024 yılının sonlarında satışa sunulacak.

Sony sahnede çok fazla ayrıntıya girmese de sunum bittikten sonra bazı temel özelliklerin yer aldığı bir basın bülteni yayınlandı. Başlık, CES başlarken duyurulan Qualcomm'un Snapdragon XR2+ Gen 2'si tarafından destekleniyor. Yani başlık, çalışmak için bir bilgisayara ihtiyaç duymayan bağımsız bir cihaz. Sony CEO'su Kenichiro Yoshida, cihazın "net bir görüntüleme deneyimi" ve "3D tasarım için sezgisel etkileşim" sunacağını söyleyerek, profesyonel düzeydeki kamera ve cihazlarına benzer şekilde profesyonellere yönelik bir cihaz olacağını belirtti.

Cihazda toplam altı kamera ve sensör bulunuyor. Ayrıca cihazda biri nesneleri yönlendirmeye yarayan "halka kumanda", diğeri ise göstermeye yarayan "işaretleme kumandası" olarak tanımlanan bir çift kontrolör var. Sony, tasarımcıların kontrolörleri ve klavye gibi geleneksel giriş cihazlarını birlikte kullanarak gerçek zamanlı 3D modeller oluşturmasını planlıyor.

Sony ayrıca başlığın dengesinden de bahsederek cihazın ağırlık merkezinin dengesini hassas bir şekilde ayarladığını söylüyor. Başlığın ekran kısmı da yukarı doğru dönerek kullanıcının görüş alanından çıkabiliyor ve böylece kullanıcının kulaklığı tamamen çıkarmasına gerek kalmadan çalışmasına devam edebilmesini sağlıyor.

Sahnede gösterilen çalışmalara bakılırsa, cihazın Vision Pro'ya rakip olmaktan çok Microsoft'un HoloLens'ine yaratıcı bir yaklaşım olarak konumlandırıldığı görülüyor.