Elon Musk'ın devasa uzay aracı Starship için bir büyük engel daha aşıldı

Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX tarafından geliştirilen devasa uzay aracı Starship, yolculuğuna başlamak için bir büyük engeli daha geride bıraktı.

Elon Musk'ın Starship'i için bir engel daha aşıldı

SpaceX, Starship'i ilk yörünge uçuş testine yaklaştıran önemli bir engeli daha aşmayı başardı. Şirket, Super Heavy'nin mevcut prototipi Booster 7'nin statik yangın testini, daha önceki denemesinin alevler içinde kalmasından bir ay sonra başarıyla tamamladı. SpaceX, bu test için yine Booster 7'yi kullandı, ancak yörünge fırlatma rampasında yalnızca tek bir Raptor motorunu ateşledi ve mühendislere nasıl performans gösterdiğine yakından bakmalarını sağlamak için birkaç saniye testi sürdürdü.

Booster 7, hem ilk aşamayı hem de üst aşamadaki yoldaşı Starship uzay aracını fırlatmak için ihtiyaç duyduğu kaldırma gücünü sağlamak için tasarlanmış 33 Raptor sürüm 2 motorunu taşıyor. Şirketin bir önceki statik yangın testi denemesi sırasında, güçlendirici fırlatma rampasında alev almıştı. Şirket yöneticisi Elon Musk, o sırada Twitter'da yaptığı bir açıklamada sorunun SpaceX'in gerçekleştirdiği motor döndürme çalıştırma testinden kaynaklandığını ve bundan sonra şirketin "33 motorun tamamıyla aynı anda bir döndürme çalıştırma testi yapmayacağını" açıklamıştı.

SpaceX, Booster 7'yi test etmenin yanı sıra, Starship 24'teki altı Raptor motorundan ikisi ile statik bir yangın testi de yaptı. Bu, fırlatma sisteminin üst aşamasının mevcut prototipi ve sistemin ilk yörünge uçuş testinde bu prototip uzaya uçacak. SpaceX'in Starship'i ilk kez yörüngeye ne zaman göndermeyi planladığı hala belli değil, ancak bunun gerçekleşmeden önce daha fazla Raptor motorunun statik ateşlemesi de dahil olmak üzere daha fazla test yapması gerekiyor.