SSD mi, HDD mi? Hangisi Size Göre?

SSD mi size göre, geleneksel sabit disk mi? Bu yazımız sizi bilgilendirecek ve karar vermenizi sağlayacak.

SSD mi, HDD mi? Hangisi size göre?

Yeni bir laptop almayı düşünüyorsanız veya makinenizi yükseltmenin yollarını arıyorsanız, SSD ve sabit disklerin adını sıkça duyuyorsunuz demektir. Peki sizin için en iyisi hangisi?

Bu yazıda iki depolama birimini karşılaştıracak, hangisinin, hangi alanda parladığını, hangi alanda geri kaldığını sizlerle paylaşacağız. Masaüstü PC'niz varsa her ikisini birden kullanabilirsiniz. Bu durumda yazımız, en yüksek performansı elde etmenizde size yardımcı olacak.

SSD mi, HDD mi? Hangisi Size Göre?
Geleneksek sabit disklerde dönen bir disk bulunur.

Geleneksel Sabit Disk (HDD) Nedir?

Geleneksel sabit diskler, platter olarak bilinen dairesel bir disk içerirler. Bu disk dönerek okuma ve yazma kafasının disk üzerindeki veriyi okumasını veya yazmasını sağlar. Disk ne kadar hızlı dönerse veri aktarım hızı o kadar yüksek olacaktır.

Katı Hal Sürücüsü (SSD) Nedir?

Katı hal sürücüsü (SSD), daha yeni bir depolama teknolojisini kullanır. Yeni bir laptopunuz varsa, muhtemelen bir SSD'ye sahiptir. Adından da anlaşılacağı üzere SSD, hareketli parçalar kullanmaz, bunun yerine NAND (Negative-AND) flaş bellekten faydalanır. Yeni teknolojiler, SSD'lerin çok sayıda NAND yongası taşımasına izin verir. Bu sayede SSD'ler, HDD'lere yakın depolama alanına sahip olabilir.

Sisteminize SATA yerine PCIe üzerinden bağlanan SSD'ler, daha hızlıdır.

SSD vs. HDD: Fiyat

SSD ve HDD arasındaki en önemli farklardan biri, fiyattır. En ucuza en çok depolama alanına sahip olmayı istiyorsanız, HDD'yi tercih etmelisiniz.

SSD vs. HDD: Kapasite

HDD kapasiteleri 40GB ile ticari disklerde 12TB'a kadar değişiyor. Şu sıralar 2TB'lık bir sabit diski uygun bir fiyata satın almanız mümkün. 8TB - 12TB arasındaki boyutlar ise genellikle sunucularda ve NAS cihazlarında kullanılıyor.

Genel olarak devasa boyutta bir sürücü yerine, daha küçük birkaç sürücü kullanmanız tavsiye edilir. Bu sayede birisi bozulursa, tüm verinizi kaybetmemiş olursunuz. HDD'ler çok sayıda büyük dosyayı saklamak için idealdir. Yani fotoğraflar, videolar ve oyunlar için HDD'ler tercih edilebilir.

Geçmişte bu boyutlara ulaşamayan SSD'ler, teknolojideki gelişmeler sayesinde birkaç TB'a ulaşabiliyorlar. Ancak bu kadar büyük SSD'lerin fiyatları oldukça yüksek. Bu nedenle 160GB-256GB civarında depolama alanı sunan bir SSD tercih etmek, iyi bir fikir olabilir. Bu diskte işletim sisteminizi, programlarınızı ve SSD'nin yüksek hızından faydalanacak diğer şeyleri tutabilirsiniz.

SSD vs. HDD: Hız

SSD ve HDD arasındaki en önemli fark, hızdır. Katı hal sürücüleri, geleneksel sabit disklerden her zaman daha hızlıdır. SATA III darboğazının aşılmasıyla bu fark, daha da açıldı. HDD'lerin performansı diskin dönme hızı, kafanın hareket etme hızı gibi faktörlerden etkilenirken, SSD'ler hareketli parçalar içermediğinden çok daha hızlı veri aktarabilirler.

5.400 RPM'lik (dakikadaki dönüş sayısı) bir HDD, saniyede yaklaşık 100MB okurken 7.200 RPM'lik bir disk, saniyede 150MB okuyacaktır. Bu okuma hızı, dosyaların parçaları genellikle disk üzerinde farklı konumlara yayıldığından, gerçek hayatta daha düşük olacaktır. SATA III üzerinden bağlanan bir SSD ise 550MB/sn okuma hızına, 520MB/sn yazma hızına ulaşabilir. Yani SATA III bağlantısıyla bile SSD'lerin hızı, geleneksel sabit disklerden yaklaşık dört kat daha hızlıdır.

Bir PCIe / M.2 SSD'nin ortalama hızı ise 1,2GB/sn ile 1,4GB/sn arasında değişir. SSD'ye ayıracağınız bütçe geniş ise, 2,2GB/sn'ye ulaşan bir disk bile bulabilirsiniz. Yani burada yaklaşık 10 kat daha yüksek hızlardan bahsediyoruz.

Özetle konu hız olduğunda, SSD'den başka yere bakmamalısınız.

SSD mi, HDD mi? Hangisi Size Göre?
SSD diskler, çok daha yüksek performans sunarlar

SSD vs HDD: Diğer Faktörler

SSD'ler hareketli parçalar içermediğinden daha sağlamdır, yani laptop ve diğer mobil cihazlar için daha uygundur. SSD'lerin güç tüketimi de HDD'den daha düşüktür, ancak bu, kullandığınız SSD'nin türüne ve nasıl kullandığınıza göre değişebilir.

Peki sizin için SSD mi daha iyi, yoksa HDD mi? SSD'ler daha hızlı, daha dayanıklı ve güç bakımından daha verimli olsalar da, HDD'ler geniş kapasiteler söz konusu olduğunda daha ucuzlar. Daha önce de söylediğimiz gibi küçük bir SSD'de işletim sisteminizi ve uygulamalarınızı tutabilir, HDD'de diğer büyük dosyaları saklayabilirsiniz. Bu arada SSHD olarak bilinen melez disklerin de varlığından bahsedelim. Bu diskler SSD ve HDD özelliklerini tek gövdede birleştiriyorlar ve özellikle laptopunuzda birden fazla disk alanı yoksa incelemeye değerler.

Okuyucu Yorumları